Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice este o instituţie nouă în România, instituită prin Legea nr. 278/2006 pentru modificarea Codului Penal. De acum încolo, companiile care au „comis“ infracţiuni vor avea si cazier, la fel
ca si infractorii persoane fizice. Această reglementare s-a făcut prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 216 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar (publicată în Monitorul Oficial nr. 848 din 17 decembrie 2008).
Persoanele juridice, cu excepţia statului, a autorităţilor publice si a instituţiilor publice, răspund penal atunci când organele sau reprezentanţii acestora săvârsesc infracţiuni în numele sau în interesul persoanei juridice. Răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a participat la săvârsirea aceleiasi fapte.

Datele care se Înscriu În cazier
În cazierul judiciar al persoanelor juridice se înscriu date privind:
a) pedepsele si măsurile de siguranţă pronunţate prin hotărâri judecătoresti definitive, cum ar fi: amenda, dizolvarea, suspendarea activităţii, închiderea unor puncte de lucru etc;
b) începerea, întreruperea si încetarea executării pedepselor, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea;
d) pedepsele si măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoresti din străinătate, precum si măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar.
Înscrierea acestor date se face în baza:
a) extraselor de pe hotărârile judecătoresti definitive, precum si de pe încheierile de extindere a procesului penal, trimise de instanţa judecătorească;
b) comunicărilor de începere, întrerupere sau încetare a executării pedepselor principale si complementare ori de executare a pedepselor complementare, trimise de instanţa judecătorească;
c) comunicării privind achitarea amenzii penale.

Scoaterea din evidenţă
Persoanele juridice înscrise în cazierul judiciar se scot din evidenţă dacă se află într-una dintre următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârsit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii si au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
e) au fost dizolvate si au trecut 10 ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
f) au trecut 5 ani de la executarea pedepselor complementare.

Cine poate solicita cazierul?
Persoanele fizice sau juridice care au un interes legitim pot obţine propriul certificat de cazier.
Organele de urmărire penală sau instanţele de judecată pot solicita, ori de câte ori este necesar, copie de pe cazierul judiciar al persoanei juridice aflate în curs de urmărire penală sau de judecată.
Instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică, securitate naţională si justiţie, precum si celelalte instituţii publice pot cere, de ase-menea, copie de pe cazierul judiciar al persoanei juridice pentru care se efectuează verificări specifice.
În cazul în care autorităţile române competente solicită informaţii din cazierul judiciar naţional al unui stat membru al Uniunii Europene, Direcţia cazier judiciar, statistică si evidenţe operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în calitate de autoritate centrală, transmite autorităţii centrale a statului solicitat o cerere de extrase din cazierul judiciar si de informaţii referitoare la acesta.

Unde se solicită cazierul?
La inspectoratele de poliţie judeţene si la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucuresti este organizat si funcţionează cazierul judiciar local, în care se ţine evidenţa persoanelor juridice care au sediul social pe raza administrativ-teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucuresti.
Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia cazier judiciar, statistică si evidenţe operative, primeste cereri privind extrase din cazierul judiciar si de informaţii referitoare la acesta, transmise de autorităţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Pentru obţinerea unui certificat de cazier judiciar dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, persoana fizică sau juridică adre-sează o cerere în acest sens Direcţiei cazier judiciar, statistică si evidenţe operative din ca-drul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

sfin

Lasă un comentariu