Şeful spionajului işi asculta fiica aflată în momente fierbinţi

Poţi avea mari surprize atunci când interceptezi convorbiri. De pildă, Doicaru, şeful spionajului, era să facă infarct după ce a ascultat o înregistrare cu fiica sa aflată în braţele unui bărbat. Ascultarea telefoanelor

 adversarilor e o meteahnă veche. Interceptările ilegale ori urmărirea ilegală a unor persoane – despre care a vorbit deunăzi Claudiu Săftoiu, fostul şef al SIE ori, chiar în „Gardianul“, Doru Viorel Ursu, fost ministru de interne – fac parte din „greaua moştenire”. Înainte de 1989, Securitatea asculta cam tot mişca în ţara asta din motive politice, chiar dacă tehnica nu era atât de avansată, şi sunt dovezi cu duiumul în acest sens. Îmi închipui însă ce se întâmplă acum, când mijloacele de interceptare sunt performante.

Fermecătorul agent „Luchian”
Zilele acestea, Constantin Răuţă, fost spion român, în vârstă de 66 de ani, cerea instanţei supreme să anuleze pedeapsa sa de condamnare la moarte. În 1973, Tribunalul Militar l-a condamnat pe Răuţă, care pe-atunci avea gradul de locotenent-major în Direcţia de Informaţii Externe (DIE) din cadrul Securităţii, la pedeapsa capitală şi confiscarea averii pentru trădare. Omul dezertase, cerând azil politic în SUA. Apoi, şefii DIE chiar au vrut să ducă sentinţa la indeplinire, dar operaţiunea a fost contramandată în ultimul moment. Despre toată această acţiune de pedepsire a spionului, care urma să se desfăşoare în SUA, am scris pe larg în „Gardianul“. În România, Securitatea spera să afle informaţii importante despre cel care defectase chiar de la soţia acestuia. Aşa că respectiva doamnă a fost înregistrată audio şi pe peliculă chiar şi în momente intime, alături de fermecătorul agent „Luchian“, pe care spionajul l-a plasat lângă femeie ca să-i urmărească fiecare mişcare. Cât a fost în DIE, Răuţă se ocupa tocmai cu tehnica de ascultare din ambasade, precum şi cu protejarea misiunilor noastre diplomatice de interceptările altor servicii secrete. Securitatea a încercat să afle unde locuieşte, folosind tot tehnica de ascultare şi înregistrare. Numai că, din punct de vedere operativ, momentele fierbinţi cu soţia lui Răuţă n-au valorat nici două parale. A fost o pierdere de timp şi de bani. Cum să ofere o femeie, fie şi unui macho, o informaţie pe care nu o deţinea? Ofiţerii din Centrală credeau că Răuţă a transmis soţiei sale locul în care era ascuns de serviciile secrete americane. Absurd. Spionul ştia exact cum funcţionează sistemul în România şi cât de vulnerabilă putea fi femeia.

gardianul

Lasă un comentariu