„Ai, n-ai, dai“

2222222221

Într-un interviu acordat ziarului Gândul, ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea declară că, pentru a mări veniturile din taxe şi impozite ale statului, va

 fi introdus un impozit forfetar pentru şase tipuri de afaceri: industria alimentară şi a băuturilor, comerţul cu ridicata, comerţul cu amănuntul, hotelurile şi restaurantele, imobiliarele şi construcţiile.

El a explicat că, din cei 680.000 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigură peste 85% dintre veniturile publice, ceea ce înseamnă că sunt mulţi care nu contribuie cu nimic. Mai simplu spus, deşi firmele din aceste domenii învârt mai mult de jumătate din afacerile din România (ca cifră de afaceri), în loc să aducă bani la stat, ele sunt, în mare parte, firme care merg, în acte, în pierdere şi nu plătesc deloc impozitul pe profit.
Firmele din România care activează în cele şase tipuri de afaceri sunt responsabile de aproape 70% din pierderea netă din 2007, respectiv din pierderea tuturor firmelor din România. Altfel spus, fie pentru că merg într-adevăr foarte prost, fie pentru că nu declară în acte toată activitatea, deşi economia a „duduit” până acum câteva luni, aceste şase sectoare nu plătesc, per ansamblu, aproape nimic la bugetul de stat.

 

Impozitul forfetar poate fi calculat în mai multe moduri, în funcţie de tipul de activitate căreia i se impune. La restaurante, de exemplu, se poate lua în considerare numărul de mese la calcularea impozitului, şi nu profitul, ca până acum. În alte cazuri impozitul forfetar poate fi stabilit la un anumit procent din cifra de afaceri sau din vânzările unei companii, sau, pur şi simplu, o sumă fixă. Pentru că în România firmele plătesc un impozit de 16% din profit, multe dintre ele “au grijă” să obţină profituri cât mai mici pe hârtie, pentru a plăti cât mai puţin.

Una dintre cele mai probabile metode ar putea fi introducerea unui impozit forfetar sumă fixă, care să fie plătit de firmele dintr-un anumit sector indiferent ce vânzări sau profit trec în acte.

Iată, în rezumat, cele mai importante anunţuri făcute, în interviul din ziarul Gândul, de ministrul Pogea:

gandul

Lasă un comentariu