„Ştiu că judecătorii şi procurorii sunt supuşi unei presiuni mediatice. Este o presiune normală în democraţie. Trebuie să ne obişnuim să acţionăm şi

 

 

 

 

sub presiunea publică”, a explicat şeful statului.

Băsescu consideră că există un uşor progres al acţiunii procurorilor în comparaţie cu anul trecut. „Lucrurile sunt pe o direcţie bună, dar trebuie să creştem viteza”, spune preşedintele.

Băsescu: Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurului de arestare preventivă

Preşedintele remarcă existenţa prea multor refuzuri din partea judecătorilor de a da curs solicitărilor procurorilor de arestare preventivă a unor persoane şi a spus că CSM ar trebui să discute această problemă si să contruiască „un mod de abordare unitară”.

Şeful statului a spus că la nivelul CSM ar trebui găsite soluţii pentru „apropierea” punctelor de vedere ale procurorilor şi judecătorilor în ce priveşte arestarea preventivă.

„Aş observa un lucru care de data asta e o întrebare şi care se materializează într-o nedumerire care va trebui rezolvată de sistem. Şi procurorul şi judecătorul lucrează cu aceeaşi lege. Mi se pare de foarte multe ori anormală soluţia confruntării procuror-judecător când e vorba de propunerea de arestare. Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului de arestare preventivă. Va trebui la nivelul CSM găsită o formulă ca judecătorul şi procurorul să îşi apropie punctele de vedere legate de arestarea preventivă pentru că aceste discrepanţe de abordări creează imaginea distorsionată a justiţie. Uneori procurorii par a fi hotărâţi să lupte cu traficantul de droguri iar judecătorul pare cel care îl pune în libertate. Sau cu cei care comit violenţe în spaţiul public”, a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că este importantă o abordare unitară a acestei chestiuni pentru că „oamenii de prea puţine ori înţeleg că a nu-l aresta nu înseamnă că e nevinovat”.

Traian Băsescu a cerut Ministerului Public să rezolve cerinţele UE până la raportul din iulie, pentru ca România să nu rişte blocarea fondurilor europene.

Ministerul Public şi-a prezentat public bilanţul pe 2008. La şedinţa care a fost condusă de procurorul general al României a participat şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.