Modalitati de angajare a administratorilor de catre asociatiile de proprietari

Întrucât sunt foarte multe discutii si pareri cu privire la forma juridica de încadrare a activitatii pe care o practica un administrator de bloc sau orice alta persoana, astazi va clarificam aceasta problema.

 

Potrivit Legii asociatiilor de proprietari si a Codului Muncii, iata care sunt formele de angajare care se practica în cazul unui sef de bloc. 1. Conventia civila de prestari servicii, conform H.G. nr. 1.588/2007 art. 17 alin. (5) si Codului Civil art. 948-985. Se aplica pentru activitatile de administrare, îngrijire a cladirii, instalator, mecanic, activitati care nu se desfasoara în fiecare zi lucratoare de luni pâna vineri.

În aceasta categorie intra asociatiile de proprietari care au cel mult patru scari, la care volumul de activitate este mai mic. Aceasta forma este cea mai ieftina pentru proprietari pentru ca se aplica numai impozitul de 16% si se depune la Administratia financiara o singura declaratie fiscala – Declaratia 100. Conventia civila nu se înregistreaza decât în interiorul asociatiei. Activitatea pe baza de conventie civila este o prestatie si este solutia optima pentru majoritatea asociatiilor de proprietari.

2. Contractul individual de munca, cu norma întreaga sau cu timp partial, conform Codului Muncii. Aceasta forma se aplica la asociatiile de proprietari mari unde activitatea, de orice natura, impune un timp de lucru zilnic de cel putin o ora pe zi în fiecare zi de luni pâna vineri. Activitatea zilnica intra sub incidenta Codului Muncii care impune încheierea de contracte de munca pentru astfel de situatii. Aceasta forma implica costuri mai mari pentru proprietari datorita taxelor si impozitelor, precum si o activitate suplimentara cu privire la declararea taxelor si impozitelor, inclusiv relatia lunara cu Inspectoratul Teritorial de Munca.

Sursa: click

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!