Procedura notariala a mostenirii

La cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor dar si tipul acesteia, realizandu-se in acela si timp si un inventar

 

clar al bunurilor defunctului. Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate. Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor sa isi manifeste expres ori tacit acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea.

Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala iar persoana devine straina de succesiune. Acceptarea este expresa atunci cand se face prin declaratie in fata notarului public sau tacita daca succesorul efectueaza acte de dispozitie din care sa reiasa faptul ca a acceptat mostenirea.

Un astfel de act este spre exemplu vanzarea unui bun mostenit intrucat este un act de dispozitie pe care o persoana il poate face numai in legatura cu bunurile proprii. In acelasi termen se face si declaratia expresa prin care succesorul renunta la mostenire. Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariul notarului public.

Daca mostenitorii au cunostinta sau motive sa creada ca datoriile succesiunii sunt mai mari decat ceea ce a lasat defunctul ca bunuri se recomanda acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, caz in care succesorii vor raspunde pentru datoriile mostenirii numai in limita a ceea ce au dobandit.

Actele necesare pentru deschiderea mostenirii in cadrul procedurii notariale:
– cererea de deschidere a succesiunii; procedura succesorala se deschide dupa caz la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului dar si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

3 comentarii la „Procedura notariala a mostenirii”

  1. buna seara,

    am o nelamurire si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.

    locuim in casa bunicului de cativa ani, casa care este proprietatea bunicului.
    am dori sa facem acte de proprietate pe numele tatalui meu si al nostru( suntem doua surori).

    ma intereseaza care este procedura legala de transfer a proprietatii ( de la bunicul nostru catre noi).

    Nu stiu exact daca aveti nevoie de informatii suplimentare pentru a putea intelege mai bine cazul, insa vi le pot furniza.

    in asteptarea raspunsului dvs.
    va multumesc,
    Andreea Nanciu

  2. buna ziua! ma numesc SUBA PAUL, si locuiesc in municipiul Timisoara. As dori sa imi spuneti daca in calitate de mostenitor legal si rezervatar (descendent) al bunicii mele, decedate in anul 2007, as mai putea emite pretentii asupra succesiunii. situatia se prezinta astfel; bunica mea, dupa cate am aflat eu (mentionez ca nu am vazut contractul), a incheiat un contract de intretinere cu clauza de vanzare cumparare cu anumite persoane straine de familie, iar dupa decesul bunicii persoanele respective au intrat in posesia intregii succesiuni in calitate de succesori universali. acestia au ingrijit-o pe bunica mea timp de aprox 6 ani. Ulterior am aflat ca si locul de veci al familiei mele unde sunt ingropati tatal meu, bunicul meu si o verisoara, a facut obiectul transmiterii succesiunii. nemultumirea mea si senzatia pe care o am de cativa ani, este aceea ca ceva in legatura cu procedura notariala , nu este in regula in sensul ca la deschiderea succesiunii notariale mostenitorii rezervatari nu au fost instiintati in nici un fel despre modul cum s-a stabilit masa succesorala. Eu am impresia ca nu s-a procedat legal. doresc sa stiu daca este normal ca locul de veci al familiei mele sa fie transmis in patrimoniul altuia, pe langa faptul ca eu personal am suportat toate cheltuielile privind placile funerare si altele. Pe de alta parte , doresc sa stiu daca pot ataca acel contract si daca ar fi trebuit din punct de vedere legal sa beneficiez de anumite drepturi succesorale. Mentionez ca suntem maqi multi mostenitori legali rezervatari. VA MULTUMESC ANTICIPAT! Va rog mult sa-mi transmiteti un rasuns cat mai urgent posibil. CU STIMA!

  3. dupa moartea mamei mele, am dezbatut mostenirea, iar tatal meu dupa ceva vreme s-a recasatorit. femeia respectiva are 2 baieti, as dor sa stiu daca au si ei(baietii si mama) drept la casa noastra si in ce conditii. sunt niste straini de fap si ar fi nedrept.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!