Ce drepturi si obligatii am daca am vandut cu uzufruct viager?

Principala obligaţie este de a nu stânjeni pe uzufructuar în exercitarea dreptului său de uzufruct. S-a pus în practică problema dacă se poate schimba destinaţia lucrului. Nu trebuie exclusă această posibilitate mai ales

 dacă are drept consecinţă sporirea valorii lui dar este important de ştiut că la încetarea uzufructului nu se poate cere de la nudul proprietar despăgubiri pentru eventualele îmbunătăţiri aduse. În ceea ce priveşte culesul fructelor pe care le produce bunul fără consumarea substanţei sale, dacă la încetarea uzufructului nu au fost culese revin proprietarului. Asta în cazul fructelor naturale pe care le produce pământul de la sine, respectiv producţia, înmulţirea animalelor dar şi în cel al fructelor industriale, cultura plantelor, etc. Excepţia o constituie fructele civile:

• dobânzi;
• chirii, culese proporţional cu durata uzufructului său.

Poate ceda beneficiul dreptului de uzufruct dar rămâne în continuare titularul lui şi răspunzător faţă de proprietar. Cedarea dreptului nu este posibilă. Anterior intrării în exerciţiul dreptului are obligaţia:

• de a inventaria bunurile mobile;
• de a constata starea imobilelor printr-un proces verbal.

Trebuie să găsească o cauţiune, o persoană care se obligă să răspundă cu propriile sale bunuri în caz de insolvabilitate. Proprietarul îl poate însă scuti de plata cauţiunii. În cazul contractelor de vânzare-cumpărare cu rezerva dreptului de uzufruct de către vânzător, acesta din urmă este scutit de cauţiune şi fără acordul proprietarului. Are dreptul de a se folosi de lucru, de a-i culege fructele fără a se atinge de substanţa lui, întocmai ca proprietarul. În timpul exercitării acestui drept are obligaţia de a întreţine lucrul în bună stare, efectuând deci eventualele reparaţii de întreţinere, cele mari fiind în sarcina proprietarului.

Întârzierea lor duce la judecată chiar în timpul exerciţiului dreptului de uzufruct, obligându-l să readucă imobilul în situaţia anterioară degradării. În situaţia apariţiei unor încălcări, uzurpări ale dreptului de proprietate are obligaţia de a înştiinţa proprietarul.
Este obligat să suporte şi o parte din sarcinile lucrului, cele necesare folosinţei, respectiv impozite, taxe dar şi cele cu caracter extraordinar. Sarcinile proprietăţii sunt suportate de proprietar, respectiv cele necesare pentru efectuarea unei lucrări de interes general.

Principalul drept al nudului proprietar este dreptul de a dispune de bun. În cazul înstrăinării, noul proprietar este ţinut să respecte dreptul uzufructuarului care îi este opozabil. Proprietarul este îndreptăţit să facă unele lucrări de sporire a spaţiului chiar efectuarea unei noi construcţii pe terenul proprietatea sa.

 

atac

Un comentariu la „Ce drepturi si obligatii am daca am vandut cu uzufruct viager?”

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!