Restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au ajuns la finele lunii februarie la 4,25 de miliarde de lei, mai mari cu aproape 50% faţă de nivelul întregistrat la începutul lui 2009, arată datele băncii centrale.
Evoluţia acestora a fost influenţată de deprecierea cursului de schimb, care a continuat şi în 2009, şi de creşterea costurilor pentru clienţii care au trecut de la dobândă
fixă la variabilă. Ritmul de creştere al restanţelor este îngrijorător, mai ales în contextul în care creditarea a suferit o temperare accentuată în ultima perioadă. La finele lui februarie, ponderea restanţelor în totalul creditelor a sărit de pragul de 2%.
Cel mai semnificativ avans l-au consemnat sumele restante la împrumuturile în valută, de 84,3%, în intervalul decembrie 2008 – februarie 2009.
Leul tot mai slab în raport cu euro şi francul elveţian a împins restanţele la creditele în valută până la un nivel de 1,83 de miliarde de lei, de aproape patru ori mai mare faţă de cel înregistrat în urmă cu un an.
În ceea ce priveşte sumele restante în lei, acestea au avut o creştere mai temperată, de aproape 30% în primele luni ale anului, până la 2,42 de miliarde de lei.
Restanţele populaţiei şi firmelor din Capitală au crescut numai în primele două luni din 2009 cu 72% şi au ajuns, la finalul lunii februarie, la 1,42 miliarde lei.
Totuşi, bucureştenii şi firmele din Capitală se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte volumul creditelor contractate, 73,34 de miliarde de lei, la finalul lunii februarie.
Creşteri record în Capitală
După Bucureşti, cele mai mari restanţe sunt înregistrate în judeţul Braşov, de 195,11 milioane lei, urmat de Timiş, cu sume restante de 174,16 milioane lei.
adevarul