Ce facem domnu’ Pogea?Guvernul loveşte în întreprinzători cu un nou Cod Fiscal haotic şi represiv

Guvernul a renunţat la varianta de impozitare cu 0,5% din cifra de afaceri (echivalent cu o rată a profitului de 3,125%), optând în schimb, în varianta finală a proiectului de Cod Fiscal, pentru un impozit minim fix pe categorii

 

de contribuabili, grupaţi în funcţie de nivelul cifrei de afaceri pe 2008. Deşi Guvernul ia în calcul o creştere economică de minus 4%, companiile vor trebui să plătească un impozit raportat la veniturile  pe 2008, în care economia României a crescut cu 7,1%.
Presiunea fiscală va avea un caracter regresiv, cel mai mult având de suferit micii contribuabili cu cifre de afaceri mai reduse. În plus, ţinând cont că 2008 a fost unul dintre cei mai buni ani ai economiei româneşti, iar 2009 unul foarte prost, Guvernul a decis să încaseze cu orice preţ mai mulţi bani în avans de la contribuabili. Iar cel mai mult vor suferi cei aflaţi la limită. Dacă ar fi ştiut din timp de intenţiile Guvernului, un contribuabil şi-ar fi limitat cifra de afaceri la 52.000 de lei în 2008 şi nu ar fi ajuns la 52.001. Leul în plus îl va costa însă 2.100 de lei impozit suplimentar plătit statului. Pentru că astfel va achita nu 2.200 de lei, ci 4.300 de lei impozit minim.

 

 

sfin

Lasă un comentariu