Timpul cât trebuie să dureze posesiunea unui imobil pentru a atrage prescripţie achizitivă este de 30 de ani sau de 10 – 20 de ani. Uzucapiunea este modul de dobândire a dreptului la proprietate şi a altor drepturi reale,
uzufruct;
– uz;
– abitaţie;
– servitute;
– superficie, prin exercitarea posesiunii asupra unui bun imobil o perioadă prevăzută de lege.
Nu se pot dobândi prin prescripţie achizitivă bunurile care se află în proprietate obştescă, iar în ceea ce priveşte cele aparţinând persoanelor fizice sau juridice, uzucapiunea se aplică numai construcţiilor.
Poate duce la prescripţie achizitivă numai posesia utilă;
– neviciată, adică posesia care este continuă;
– neîntreruptă;
– netulburată;
– publică;
– sub nume de proprietar.
Prescripţia achizitivă de 30 de ani se aplică dacă posesorul nu posedă imobilul în temeiul unui just titlu, ceea ce înseamnă că posesorul nu are un act translativ de proprietate dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Prescripţia de 10 – 20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă imobilul în temeiul unui just titlu şi este de bună- credinţă.
Termenul este de 10 ani, este valabil atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani dacă nu este înplinită această condiţie.
Prescripţia cu privire la imobilele supuse regimului de carte funciară operează în mod excepţional, deoarece, potrivit acestui sistem, dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscrierea în cartea funciară, intabulare, a constituirii sau strămutării dreptului real, nefiind suficientă posesiunea utilă şi de lungă durată.
atac