Dar dacă soţii au divorţat după ce au luat creditul si nu l-a mai plătit niciunul?
Dacă unul dintre soţi are credit si nu plăteste, acesta poate fi urmărit silit cu
respectarea acelorasi prevederi legale privind salariile si veniturile obţinute în mod periodic.
El poate fi urmărit cu usurinţă asupra bunurilor sale proprii (bunuri dobândite înainte de căsătorie, prin mostenire, donaţie, cu titlu de premiu etc.), dar si asupra bunurilor comune ale soţilor. În acest ultim caz, dacă datoria urmărită nu reprezintă o datorie comună a soţilor (făcută în timpul căsătoriei, garantată si de celălalt soţ), creditorul urmăritor poate solicita instanţei de judecată să dispună partajul (împărţirea) bunurilor comune si apoi continuarea executării silite asupra bunurilor (sau parte din acestea) obţinute în acest mod.
Dacă soţii au luat împreună un credit, apoi au divorţat si nu l-a mai plătit niciunul, creditorul poate urmări silit pe oricare dintre ei, chiar si pentru întreaga datorie, iar fostul soţ care este nevoit să achite si datoria celuilalt soţ poate să se întoarcă cu acţiune împotriva celuilalt soţ pentru plata părţii din datorie care-i revine.
Ce se poate face împotriva executării silite a creditului bancar? Există modalităţi de suspendare a executării silite?
Împotriva oricărei executări silite, inclusiv în cazul executării silite a creditului bancar, debitorul nemulţumit de modul de desfăsurare a procedurii de executare silită poate introduce contestaţie la executarea silită, la judecătoria din raza de competenţă a locului de executare. Contestaţia la executare poate fi introdusă de cei interesaţi sau vătămaţi prin executare, adică de debitor, dar si de terţii vătămaţi prin actele sau măsurile de executare silită. Aceste contestaţii pot avea ca obiect orice neregularităţi procedurale săvârsite cu prilejul activităţii de urmărire silită (necomunicarea actelor de procedură, invocarea unor motive de stingere a obligaţiei, alegerea formei de executare, prescripţia dreptului de a cere executarea silită, perimarea executării, modul de realizare a publicităţii pentru ţinerea licitaţiei, timpul în care se poate face urmărire, bunurile care pot fi supuse executării silite, subevaluarea bunurilor etc.). În cazul executării silite a unui contract de credit bancar, printre motivele contestaţiei la executare pot fi apărări de fond împotriva titlului executoriu – contractului de credit bancar, dacă legea nu prevede în acest scop o altă cale de atac.
sfin