Numărul de societăţi şi PFA înfiinţate a scăzut neaşteptat de puţin pentru un an de criză.

Dimineaţa, la sediul Registrului Comerţului din Bucureşti este destulă lume. Cea mai mare parte dintre cei aflaţi în preajma ghişeelor sunt veniţi pentru diverse menţiuni. Unii schimbă ceva în actele firmei, iar alţii îi suspendă

 

 

activitatea. Printre cei aflaţi la Oficiul Registrului Comerţului din Capitală sunt însă destui cei care vor să-şi înfiinţeze o firmă.

La parter, în zona rezervată persoanelor fizice autorizate (PFA), toate ghişeele sunt ocupate. Un domn care stă la coadă cu un dosar spune că se află acolo „pentru că, din motive de criză, am decis să mă transform din SRL în PFA”. Nu, cauza nu este impozitul forfetar, precizează el, adăugând că noul bir îi afectează în special pe cei care îşi cosmetizau profiturile.

Mai multe PFA decât SRL

La etajul destinat persoanelor juridice sunt mult mai mulţi oameni în aşteptare. Mulţi dintre ei sunt avocaţi care îi reprezintă pe asociaţi sau pe acţionari. Unul dintre ei spune că cererile pentru crearea de noi firme au scăzut anul acesta faţă de 2008, iar el a reuşit să prindă numai două înfiinţări în 2009.

O altă avocată îşi aşteaptă rândul la ghişeu cu un dosar de înfiinţare pentru o societate cu răspundere limitată (SRL). „Este un cetăţean străin care îşi deschide un business în România, în domeniul farmaceutic. Are planul de a investi de mai demult şi nu a renunţat din cauza crizei”, declară ea. Un coleg de breaslă adaugă: „Criza este mai mult imobiliară. Dacă ţi se iveşte oportunitatea să faci o afacere, trebuie să profiţi”.
 
Un patron venit să-şi deschidă o firmă de servicii de pază şi protecţie spune că „această criză nu va dura la nesfârşit. Pentru domeniul meu cel puţin, sunt premise bune”.
 
Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că, în primele patru luni din 2009, în România s-au înfiinţat aproape 45.400 de firme, faţă de peste 53.700 în ianuarie-aprilie 2008. Astfel, există câteva zeci de mii de întreprinzători care nu s-au speriat de criză şi au pus bazele unor noi afaceri.
 
Se poate observa însă că cel mai mult a scăzut înfiinţarea de SRL şi SA (societăţi pe acţiuni), crearea de noi PFA menţinându-se aproape constantă. De exemplu, numai în luna aprilie 2009, s-au „născut” peste 4.100 PFA, aproape tot atât cât în aceeaşi perioadă din 2008 (4.400). În schimb, numărul de SRL şi SA a scăzut de la aproape 9.000 în aprilie 2008 la aproximativ 5.000 luna trecută.

 

 

 

 

evz

Lasă un comentariu