Guvernul a emis 46 de ordonante de urgenta in patru luni

33330La ce mai foloseste majoritatea parlamentara de 70%?Guvernul este institutia cea mai putin transparenta din Romania, potrivit unui sondaj al Institutului pentru

Politici Publice (IPP) dat publicitatii ieri. 25% dintre romani care au probleme in privinta comunicarii cu administratia spun ca actualul Guvern este cea mai opaca institutie, 23% cred ca este Parlamentul, 16% Presedintia si 5% consiliile locale. 42% dintre romani sustin ca autoritatile furnizeaza insuficiente informatii despre activitatea lor.

De ce este Guvernul cea mai netransparenta institutie din stat in opinia celor intervievati de IPP? Si de ce ar fi acest Guvern mai netransparent decat altele?
“Daca in timpul fostului Guvern, puteau fi gasite toate hotararile de guvern adoptate, acum se gasesc numai asa-numitele briefing-uri de presa, care contin raspunsurile premierului Emil Boc la intrebarile jurnalistilor, insa mai putin documentele in sine”, a declarat pentru ZF Elena Iorga, coordonator de proiecte in cadrul IPP.
 
Cum raspunde insa Guvernul?
Purtatorul de cuvant al Guvernului Ioana Muntean a declarat pentru ZF ca de comunicarea cu cetatenii se ocupa Directia de Relatii Publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) si ca pana acum nu a fost probleme din aceasta privinta. Muntean a argumentat ca informarea cetatenilor in legatura cu activitatea Guvernului se poate face prin diferite mecanisme, precum Tel Verde, e-mailuri sau apeluri telefonice. “De fiecare data cetatenii primesc un raspuns la solicitarile lor. Numai in cazul in care cei care solicita o informatie nu-si lasa datele de contact nu li se raspunde”, a declarat Muntean.
Potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, “accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei”. Asadar, orice persoana are dreptul de a cere o informatie de la orice autoritate publica si trebuie sa o primeasca.
In studiul realizat de IPP se arata ca 39% dintre cetatenii Romaniei au auzit despre existenta legii privind liberul acces la informatii de interes public, insa mai putin de 1 din 5 romani s-au folosit vreodata de prevederile legii pentru a cere informatii de la autoritatile statului.
 
Care este explicatia pentru netransparenta Guvernului?
Georgiana Iorgulescu, director al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), este de parere ca opacitatea Executivului vine in principal din abuzul de ordonante de urgenta pe care-l face.
“In numai 4 luni, actualul Guvern a adoptat 46 de ordonante de urgenta, ceea ce inseamna o hotarare unilaterala a Executivului, fapt pentru care Parlamentul amana dezbaterea legii respective. In asa fel nu are loc o cooperare utila in probleme precum salarizarea sau pensiile, iar dezbaterea acestor probleme nu exista. Parlamentul este lasat astfel in umbra”, a declarat pentru ZF Iorgulescu. Altii au alta parere. Codru Vrabie, expert in cadrul Transparency International, este de parere ca problema vine de la guvernarea locala, care nu este invatata sa faca proceduri de transparenta institutionala. Astfel, argumenteaza Vrabie, oficialii care vin din guvernarea locala in cea centrala vor actiona cum au fost invatati pana acum. “Se ajunge astfel la o guvernare opaca si avem un mare pericol de coruptie si abuz”, a declarat pentru ZF Codru Vrabie.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu