Astfel, conform scrisorii de intentie la acordul cu Fondul Monetar International (FMI), guvernantii intentioneaza sa ajunga la un acord cu bancile
comerciale privind restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentare sau reinnoire, precum si schimbarea monedei de imprumut prin transformarea in lei. Ceea ce nu este tocmai un lucru bun pentru romani: deocamdata, dobanzile la imprumuturile in lei sunt mult mai mari decat la cele in valuta. Desi datornicul “scapa” de riscul valutar (adica nu-l mai intereseaza daca se depreciaza leul), anii pe care ar trebui sa-i dea lunar bancii ar putea fi mai multi, daca imprumutul se transforma in lei, decat daca ar ramane in valuta.
“Vom urmari sa avem un acord cu bancile, care sa faciliteze restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentarea si reinnoirea imprumuturilor, inclusiv prin oferirea optiunii de conversie a datoriilor in moneda nationala. Bancile vor putea continua sa se bazeze pe propria expertiza in colectarea datoriilor”, se arata in scrisoarea de intentie semnata de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si transmisa directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Reamintim, autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa a finantarii de la FMI, de cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat si a intrat in contul BNR.
Prima analiza a performantei implementarii programului stabilit de Romania cu FMI va fi realizata pe 15 septembrie. Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde DST (drepturi speciale de tragere – circa 1,9 miliarde euro) si, respectiv, 1,409 miliarde DST (circa 1,55 miliarde euro) ar urma sa intre in rezerva BNR in lunile septembrie si decembrie, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI, publicat miercuri. Ultima transa din imprumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programata pentru martie 2011.
Sursa: Ziua