Bancile vor lua garantii la Prima casa pe principiul “primul venit, primul servit”.

22248

Bancile care intra in programul Prima Casa vor primi plafoane de garantare a creditelor dupa principiul “primul venit, primul servit”, iar cele

care vand mai mult si isi epuizeaza primele plafoanele vor primi limite suplimentare de la cele care nu vor reusi sa vanda creditele imobiliare planificate, afirma Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Plafoanele vor fi calibrate in functie de estimarile bancilor privind volumul vanzarilor de credite pe care pot miza, putand fi modificate pe parcursul programului, in favoarea celor care vand cel mai bine.
“Vom lucra pe principiul ‘primul venit, primul servit’, iar in momentul in care o banca isi va epuiza plafonul de garantare alocat, i-l vom suplimenta de la banci care vand mai putin”, a spus Saramet.
Duminica, Guvernul ar urma sa aprobe reglementarile necesare derularii programului de achizitie de locuinte prin credite garantate de stat in limita a 60.000 de euro.
Surse bancare afirma ca data de 20 iunie avansata de premierul Emil Boc pentru lansarea programului “nu este realista”, avand in vedere pregatirile logistice si de promovare care sunt necesare.
Inclusiv Fondul de Garantare a Creditelor are nevoie de mai mult timp pentru a pregati infrastructura informatica si de personal care sa-i permita sa gestioneze programul Prima casa, urmand a fi insarcinat cu verificarea modului in care bancile respecta conditiile impuse de stat prin program.
Saramet spune ca fiecare banca interesata va semna o conventie tip, prin care va accepta sa se supuna criteriilor stabilite de Ministerul Finantelor.
El estimeaza ca Fondul va trebui sa angajeze 50 de oameni si va extinde actuala platforma informatica avand in vedere ca va avea de monitorizat dosare de credit pe perioade de 25 – 30 de ani, avand nevoie de cateva luni pentru a putea lucra la parametri normali pe noul program de garantare.
Cat priveste nivelul comisionului de garantare pe care va trebui sa-l suporte clientul, Saramet afirma ca acesta va fi “extrem de strans, clar sub 1%”, urmand sa acopere doar cheltuielile directe ale Fondului, fara vreo marja de profit.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu