Iar judecatorii romani nu iau in considerare crimele comunismului ca si crime impotriva umanitatii, desi dreptul international prevaleaza in
fata dreptului intern. “Practic, in acest moment, ne aflam in fata unei situatii in care Romania nu mai poate sa judece crimele comunismului, pentru ca totul este prescris”. Aceasta a fost una din cele mai sumbre realitati subliniate joi de seful Serviciului Documentare-Cercetare din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), Raluca Grosescu, cu ocazia lansarii cartii “Justitia penala de tranzitie. De la Nurnberg la postcomunismul romanesc”.
“In contextul in care Romania si-a luat angajamentul la nivel international in ceea ce priveste sanctionarea crimelor impotriva umanitatii, ele (crimele comunismului, n.red.) nu pot fi sanctionate din cauza imunitatii in Codul Penal. Crimele comunismului sunt vazute (in Codul Penal, n.red.) ca niste crime ordinare, iar cei care le-au savarsit traiesc in momentul de fata cu pensii de cinci ori mai mari decat salariul mediu pe economie in Romania”, a rezumat reprezentantul IICCR situatia curenta a aducerii in fata Justitiei a crimelor comunismului.Lansarea cartii mentionate mai sus, scrisa de doi membri ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Raluca Grosescu si Raluca Ursachi, a fost insotita de o dezbatere despre situatia aducerii in fata Justitiei a crimelor comise de reprezentantii sistemului represiv comunist de dinainte de 1989.
La eveniment au participat presedintele IICCR Marius Oprea, presedintele Pro Democratia Cristian Parvulescu, profesorul Iulia Motoc – membru in Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU, fostul presedinte Emil Constantinescu si reprezentanti ai Fundatiei Konrad Adenauer, care au avut initiativa dezbaterii.De remarcat ca majoritatea participantilor la dezbatere a subliniat ceea ce pare sa fie imposibilitatea aducerii in fata Justitiei, in viitorul previzibil, a celor care au comis, in numele regimului comunist, crime impotriva populatiei din Romania. De altfel, faptul ca aceasta dezbatere salutara si lansarea acestei carti necesare sunt realizate abia in 2009, in contextul in care prea putini din cei care au comis crime impotriva poporului roman in numele sistemului represiv comunist sunt condamnati, este o dovada in sine a lipsei de forta a Justitiei romanesti in fata crimelor comunismului.
Despre crimele comise de reprezentantii sistemului comunist impotriva romanilor, presedintele IICCR, Marius Oprea, a declarat: “Cred ca nu putem vorbi de iertare cand ea nu e ceruta. (…) O ideologie nu poate fi adusa in fata Justitiei. Dar cei care au ucis si torturat trebuie adusi in fata Justitiei si pedepsiti. (…) Din nefericire, am descoperit modul in care organele abilitate trateaza aceste cazuri de crime ale comunismului pe care le investigam noi”.”Exista un refuz de a considera crimele comunismului (cu aceeasi masura, n.red.) ca si crimele nazismului”, a deplans situatia Marius Oprea. “Crimele comunismului nu trebuie sa fie prescriptibile”, a adaugat el.
Sursa: Ziua