“Prima casa” cu dobânzi la euro de pâna la cinci ori mai mari decât EURIBOR

Desi aparent programul Prima casa a fost conceput pentru a-i ajuta pe cei care nu au o locuinta, se pare ca adevaratii beneficiari vor fi marii dezvoltatori imobiliari care au ramas cu locuintele nevândute si bancile, 

 

care pot da credite cu o dobânda de aproape cinci ori mai mare fata de EURIBOR.

Potrivit ordonantei de urgenta prin care s-a legiferat programul Prima casa, costul creditelor în euro este calculat în functie de indicatorul pietei interbancare europene – EURIBOR pentru scadenta la trei luni, la care se adauga o marja de pâna la 4 puncte procentuale.

Ieri, EURIBOR cu scadenta la trei luni a fost de 1,14%. Daca se adauga cele patru procente permise de ordonanta se ajunge la o dobâna în euro de 5,14%, adica de aproape cinci ori mai mare fata de EURIBOR.

EURIBOR este un acronim de la  EURopean InterBank Offered Rate si este un indice de referinta independent, recunoscut international reprezentând rata dobânzii minime sau de baza comunicata de Banca Centrala Europeana pentru creditele acordate în euro de catre o banca  de prim rang unei alte banci de prim rang.

 

La creditele în lei, plafonul este calculat în functie de ROBOR, la care se adauga o marja  de 2,5 puncte procentuale.

ROBOR – Romanian Interbank Offer Rate  este rata medie a dobânzii solicitate de banci pentru depozitele în lei plasate pe piata interbancara.

Ratele dobânzilor de referinta ale pietei monetare interbancare ROBID/ROBOR sunt calculate zilnic, de catre Reuters ca medie aritmetica a ratelor de dobânda afisate de un numar de 10 banci comerciale.

Sursa: Capital

Un comentariu la „“Prima casa” cu dobânzi la euro de pâna la cinci ori mai mari decât EURIBOR”

Lasă un comentariu