Plenul Camerei Deputaţilor a decis, luni, la propunerea PSD, să retrimită Legea berii la Comisia de buget-finanţe, actul normativ fiind trimis Parlamentului în 2007 spre reexaminare de către şeful statului.

Deputaţii s-au întrunit într-o scurtă şedinţă de plen, înainte de ultima şedinţă comună a Camerelor din această sesiune, pentru a tranşa cererea de reexaminare a Legii berii transmisă de şeful statului, care avea recomandare

de adoptare din partea Comisiei de buget, stabilind, cu unanimitate de voturi, retrimiterea actului normativ la comisie pentru completare.

Viceliderul grupului parlamentar al PSD Aura Vasile a cerut, de la tribuna Camerei, retrimitera actului normativ la Comisia de specialitate, pentru completarea cu un amendament depus de Ministerul Finanţelor.

„Această iniţiativă legislativă este una dintre puţinele iniţiative legislative care are şi un punct de vedere al Comisiei Europene pentru faptul că nu e ajutor de stat. Atunci când iniţiativa a fost făcută, această industrie era mai largă în România. Trebuie să mai facem o completare la această iniţiativă legislativă pentru a putea să cumulăm şi amendamentul Ministerului Finanţelor şi de aceea grupul PSD-PC propune retrimiterea la comisie”, a spus Aura Vasile.

Propunerea PSD a fost susţinută de reprezentanţii grupului parlamentar al PDL.

La rândul său, deputatul UDMR Lakatos Petru a spus că proiectul de lege a fost discutat în mai multe şedinţe ale Comisiei de buget-finanţe, anunţând că UDMR nu va vota raportul de adoptare.

„Nu avem un impact al acestor facilităţi fiscale asupra bugetului de stat. Comisia vrea să pună un punct la capătul acestei istorii nefericite de acordare retoractivă a unui sprijin pentru anumite firme, dar totuşi rămâne un suspans cum consideră UE – dacă acesta e ajutor de stat sau nu. Neprimind răspuns la această întrebare de bază şi având în vedere că noi dorim să sprijinim IMM-urile, dar sub altă formă, transparentă, noi vom vota împotriva adoptării propunerii făcute de preşedintele comisiei”, a apreciat Lakatos.

Legea berii a fost trimisă spre promulgare la 30 noiembrie 2006 şi prevede că se scutesc la plată obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2003 şi dobânzile aferente, reprezentând accize, impozit pe profit şi TVA, datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 hl/an şi care sunt, conform standardelor definte de legislaţie, „în dificultate”. Excepţie fac obligaţiile cu reţinere la sursă şi TVA datorat în vamă.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea, la începutul lunii februarie 2007.

Plenul Senatului a adoptat, la sfârşitul lunii martie, cu 52 de voturi „pentru” şi 4 abţineri raportul favorabil la Legea berii, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, însă senatorii nu au modificat aspectele sesizate de şeful statului în cererea de reexaminare

mediafax

Lasă un comentariu