Cum a fentat CFR Fiscul ca să plătească salariile

Neîncasând la timp contravaloarea prestaţiilor efectuate către companiile de stat CFR Călători şi CFR Marfă şi presată să plătească salariile celor peste 27.000 de angajaţi, compania naţională de căi ferate CFR SA

 

(administratorul infrastructurii feroviare) a apelat în ultima perioadă la o adevărată inginerie financiar-bancară prin care să fenteze Fiscul. Singurii bani pe care compania se putea baza erau cei pe care-i avea de încasat de la societăţile private de transport feroviar de marfă şi călători. Cum şi aceştia riscau să intre direct în conturile creditorilor, încasarea lor în contul oficial deschis la Bancpost era riscantă, din cauza popririi instituite de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

După ce banii intrau în cont, se plăteau salariile către angajaţi, iar contul era închis instantaneu, ca nu cumva să afle de existenţa lui cei de la Fisc. Mecanismul, care s-a reluat lună de lună, a fost confirmat pentru Gândul, sub protecţia anonimatului, de oficiali ai Ministerului Transporturilor.

„Dacă banii intră în contul de la Bancpost, CFR SA primeşte doar ordinul de plată, care atestă că s-au făcut viramente către furnizori”, a mai spus Găină. Totul a mers strună până de curând, când, din motive de nimeni ştiute, nu s-au mai deschis conturile respective, iar plata salariilor a început să întârzie mai mult ca de obicei.

 

gandul

 

Lasă un comentariu