Consiliul miniştrilor de finanţe din UE va deschide marţi procedura de deficit excesiv în cazul României pe baza unui raport al Comisiei Europene

Procedurile de deficit excesiv vizează aducerea deficitului, prin recomandări precise, sub pragul de 3% din PIB prevăzut în Pactul European de Stabilitate. În 2008, România a depăşit acest prag cu două puncte procentuale.

În cazurile de încălcare foarte gravă a acestei prevederi se poate ajunge chiar la sancţiuni financiare împotriva statelor în cauză.

Dacă România nu ia măsuri de corectare a deficitului pe o perioadă între şase luni şi doi ani, va putea să fie sancţionată financiar.

Documentul ce va fi adoptat marţi de ECOFIN  se bazează pe un proiect redactat de Comisia Europeană în iunie şi va recomanda României:

  • să alcătuiască buget-cadru pe termen mediu, un consiliu fiscal independent

 

  • să introducă limite privind revizuirile bugetare în cursul anului

 

  • să restructureze sistemul de salarizare în sectorul bugetar

 

  • îmbunătăţirea colectării de taxe prin reformarea administraţiei şi lărgirea bazei de impozitare.

 

  • adoptarea măsurilor fiscale prevăzute în modificările la bugetul pe 2009 adoptate în aprilie, „în special în sectorul public şi al reformei sistemului de pensii”

 

  • accelerarea reformei sistemului de pensii, în special în ce priveşte indexarea şi vârsta de pensionare, pentru a reduce creşterea substanţială a costurilor legate de persoanele în vârstă şi „a reduce riscurile privind sustenabilitatea finanţelor publice”

Comisia Europeană a spus că deficitul bugetar de anul trecut, de 5,4% din PIB, a fost cauzat în principal de cheltuielile cu salariile bugetarilor, şi în mică măsură de criza economică globală.

Potrivit programului de convergenţă România se angajază să reducă deficitul la 5,1% din PIB în 2009, la 4,1% din PIB în 2010 şi la sub 3% în 2011. Nerespectarea calendarului ar putea duce la amânarea aderării României la euro, prevăzută pentru 2014

 

adevarul

Lasă un comentariu