Potrivit modificarilor aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor roman, titularul actului de identitate sau reprezentantul legal al
acestuia are obligatia ca, cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute de lege.
Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileste de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor si nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an.
Se mai prevede ca pe masura asigurarii comunicatiilor de date dintre serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanelor si baza de date judeteana de evidenta a persoanelor, componentele informatice ale Registrului national de evidenta a persoanelor se organizeaza pe doua niveluri: nivelul central si nivelul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, moment de la care serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanelor efectueaza activitatile de actualizare si verificare direct pe componenta informatica constituita la nivel judetean, respectiv al municipiului Bucuresti.
In temeiul modificarilor aduse Ordonantei Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, denumit in continuare serviciu public, aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.