Criza, greva si taxele ii saracesc pe fotbalisti

Recesiunea financiara se simte din plin in Liga 1, unde contractele jucatorilor au intrat serios la apa. Multi dintre fotbalistii cu contracte de peste 200.000 de euro au acceptat reduceri care au ajuns si pâna la 50% din suma.

 

 Eventuala greva a cluburilor i-ar aduce pe fotbalisti in pragul saraciei, acestia fiind privati de o importanta sursa de venit, primele de joc. Si in materie de transferuri lucrurile stau extrem de prost, multe echipe nu transfera nimic, iar cele care o fac, Steaua, CFR Cluj, se orienteaza catre fotbalisti liberi de contract, in schimbul carora nu se plateste nimic.

Fotbalistii care evolueaza in Liga 1 se confrunta cu o adevarata campanie prin care le sunt reduse veniturile. Majoritatea contractelor au suferit modificari in aceasta vara, iar jucatorii nou-transferati au trebuit sa accepte contracte de maximum 120.000 de euro pe an. “Asta va fi politica mea, de la care nu voi abdica: salariile nu vor depasi 120.000 de euro pe an“, a spus Gigi Becali, aceeasi fiind si politica celor de la Dinamo si FC Timisoara. Nici in esalonul secund lucrurile nu stau mai bine, mai multe cluburi urmand sa faca reduceri consistente in ceea ce priveste salariile. “Unii dintre jucatorii care sunt la Farul trebuie sa înteleaga ca salariile lor sunt strigatoare la cer pentru o echipa de liga a doua, iar ele trebuie diminuate. Ma suna jucatori buni din prima divizie a Portugaliei, care ar veni sa joace si pentru 1.500-2.000 de euro salariu lunar“, a declarat antrenorul Marius Sumudica. Acest lucru nu era suficient, peste fotbalisti mai vine si decizia ANAF de a mari cota de impozitare a salariilor sportivilor, de la 16 la 68 la suta. Aparent acest lucru nu-i afecteaza direct, dar lucrurile nu stau deloc asa, pentru ca bugetele cluburilor sunt deja facute si diferenta practic va fi suportata tot de fotbalisti, care ar trebui sa accepte o noua micsorare a salariilor. Revoltati, conducatorii anunta ca viitoarea editie de campionat va fi amanata, lucru ce ar insemna o noua lovitura pentru sportivi, acestia urmand sa fie privati de o importanta sursa de venit, primele de joc.

Cresterea impozitelor poate duce la desfiintarea unor cluburi

Impozitele mai mari pe salarii pot reprezenta lovitura decisiva pentru mai multe cluburi, care si asa se confrunta cu mari probleme salariale. „Campionatul nu se poate amâna. Noi suntem la zi cu toate darile. Daca decizia ANAF ramâne valabila, atunci se va închide fotbalul. ANAF-ul vrea sa ne distruga. În momentul de fata ANAF-ul da dovada de dusmanie. Toate sporturile nationale se vor închide“, a spus Becali. Arpad Paszkany a anuntat deja ca se gandeste serios la retragere daca lucrurile nu se vor schimba. Presedintele formatiei CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat: „Daca cei de la ANAF realizeaza ce vor, nu va mai merita sa te implici în fotbal si, foarte probabil, multe echipe vor pune lacatul pe poarta, pentru ca nu vor mai putea sa functioneze“.

FIFA vrea limitarea salariilor jucatorilor

Fosta glorie a fotbalului brazilian, Pele, a cerut oficialilor Federatiei Internationale de Fotbal sa introduca o regula pentru limitarea salariilor jucatorilor. Pele se afla în Nigeria, unde promoveaza candidatura orasului Rio de Janeiro ca gazda a JO 2016, si a declarat ca fotbalul poate sa fie influentat în rau de sumele prea mari de bani oferite de patronii miliardari. „Pe vremea mea, lucrurile erau ceva mai diferite, nu aveam sponsori atât de mari. Azi companiile mari investesc în fotbal. Eu cred ca si FIFA are aceeasi opinie ca si mine, iar salariile trebuie controlate“, a spus Pele. Presedintele forului mondial de fotbal, Sepp Blatter, a afirmat de mai multe ori ca-l îngrijoreaza sumele mari investite în transferuri si pentru salariile jucatorilor, dar a considerat ca transferul lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid arata ca fotbalul a ramas popular.

 

gardianul

 

Lasă un comentariu