Casa de avocatura Coltuc va arata cat sunt de abuzive contractele cu furnizorii de servicii

Potrivit datelor furnizate evz. ro, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit peste cinci mii de reclamatii de la consumatorii nemultumiti de serviciile oferite de furnizorii de gaze,

 

electricitate, apa sau internet. Dintre acestea, 2.909 au fost reclamatii care vizau serviciile de telefonie fixa si mobila, TV cablu si internet.

Alte 2.110 au vizat furnizorii de utilitati, respectiv apa/canal, gaze, energie electrica sau energie termica.

Consum umflat

Potrivit consilierului presedintelui ANPC, Paul Anghel, cel mai des reclamate aspecte sunt furnizarea serviciului sub parametrii prevazuti în contract, debransarea abuziva, cu continuarea facturarii, discontinuitatea în furnizarea serviciului. Totodata, consumatorii au reclamat întârzierea în ceea ce priveste emiterea de facturi, fapt care a condus la penalizarea consumatorului pentru neplata la scadenta.

Cazuistica înregistrata de ANPC retine si reclamatiile privind furnizarea apei calde la temperaturi scazute, furnizarea agentului termic sub parametrii obligatorii sau facturarea incorecta a consumului.

Abonatul nu poate fi contactat

Furnizorii de telefonie fixa si mobila, de televiziune prin cablu si internet au fost reclamati pentru întreruperi în functionare si calitate necorespunzatoare a serviciilor. De asemenea, furnizorii au facturat incorect unele servicii, mai precis au facturat servicii de care consumatorul nu a beneficiat.

În plus, furnizorii au obiceiul de a modifica unilateral abonamentele sau de a rezilia contractele, precum si de a refuza sa încheie un contract, desi emit facturi pentru serviciile prestate.  Lipsa semnalului, refuzul de înlocuire a decodorului defect, neintroducerea programului solicitat de consumator în lista de programe sunt alte cauze pentru care furnizorii au fost reclamati.

În urma controalelor efectuate, ca urmare a reclamatiilor primite, ANPC a aplicat sanctiuni.

Întreruperea serviciului trebuie anuntata

Oficialul ANPC spune ca toate contractele de furnizare a serviciilor de utilitate sunt aprobate de autoritatile de reglementare în domeniu, respectiv Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Între furnizorul de utilitati si consumator exista un contract, în continutul caruia exista clauza privind înstiintarea consumatorilor în cazul întreruperii furnizarii serviciului. În cazul în care nu se respecta prevederea contractuala, furnizorul încalca legislatia privind protectia consumatorilor, fiind pasibil de amenda contraventionala de la 2.500 la 25.000 lei.

Trei zile pentru reclamatii

Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori contine o clauza referitoare la raspunderea operatorului economic fata de consumatori. Astfel, în cazul în care întreruperea alimentarii cu energie electrica vine la pachet cu arderea frigiderului sau a calculatorului, consumatorul poate face plângere scrisa la una dintre unitatile furnizorului, solicitând sa fie despagubit.

Sesizarea trebuie depusa în termen de cel mult trei zile de la producerea evenimentului.

În cerere, trebuie specificat tipul aparatului avariat, conditiile în care a avut loc incidentul si ce defectiune s-a produs.

Cererea trebuie însotita de factura primita în momentul cumpararii bunului avariat.

În situatia în care nu mai aveti factura, nu veti fi despagubit. În plus, furnizorul este exonerat de orice raspundere daca evenimentul s-a produs din cauze exceptionale, independente de vointa lui.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!