Casa Regala a transmis, într-un comunicat remis Mediafax, ca statul român nu are de încasat o creanta de 10 milioane de euro de la regele Mihai I

Potrivit Biroului de presa al regelui Mihai I, care a facut publica pozitia avocatului Casei Regale, Adrian Vasiliu, „constructia care a luat denumirea de «Complex Furnica» în timpul regimului comunist a apartinut

dintotdeauna Domeniului Peles, fiind edificata de Majestatea Sa regele Carol I“. „La momentul confiscarii Domeniului Peles, în mod abuziv si samavolnic de statul comunist, aceasta constructie exista în forma si dimensiunile actuale si deservea Batalionul de Garda Regala. Constructia nu a fost redimensionata de statul român dupa preluare, iar expertiza efectuata a stabilit clar ca ea a ramas în aceeasi forma si aceleasi dimensiuni“, transmite Casa Regala.
Potrivit Casei Regale, „faptul ca, ulterior preluarii abuzive, acestei cladiri i s-a dat alta destinatie si a fost redenumita «Complexul Furnica» nu împiedica retrocedarea, câta vreme ea ramâne proprietatea deplina a Majestatii Sale regelui Mihai I si trebuie restituita în starea în care se afla, conform Legii 10/2001“.
Casa Regala precizeaza ca în notificarea facuta pentru restituirea Domeniului Peles catre regele Mihai I de catre statul român au fost cerute toate constructiile existente pe terenul de 60 de hectare ce constituie Domeniul Peles, inclusiv constructia denumita „Complexul Furnica“. În comunicat se mai spune ca actualul „Complex Furnica“, alcatuit din 72 de camere, este cladirea Batalionului de Garda Regala. „Statul român nu are de încasat nici o creanta în valoare de 10 milioane de euro de la Majestatea Sa regele Mihai, asa cum se pretinde, câta vreme aceasta suma nu este recunoscuta si nici stabilita printr-o hotarâre judecatoreasca. În schimb, statul român ar putea avea un debit fata de proprietarul Domeniului Peles rezultat din 60 de ani de folosinta abuziva a bunului altuia“, mai transmite Casa Regala.
Potrivit Casei Regale, „prin actiunea Corpului de Control al Guvernului se doreste blocarea negocierilor dintre parti, care sunt de natura sa puna capat oricaror neîntelegeri privitoare la punerea în executare a actului firesc de restituire a Domeniului Peles catre adevaratul proprietar“.

 

gardianul

Lasă un comentariu