Ce avantaje si ce riscuri ascund tranzactiile cu CFD-uri

CFD-urile sunt instrumente financiare care se aseamana atat cu tranzactionarea pe piata spot, cat si cu contractele futures, deosebindu-se totusi fundamental de acestea.Spre deosebire de piata spot, pe CFD-uri se pot realiza tranzactii in marja, investitorul fiind nevoit sa depuna o suma mai mica de bani decat valoarea totala a actiunilor cumparate. In

 

 comparatie cu contractele futures, contratele pentru diferenta nu prezinta scadente, investitorul putand mentine deschisa o pozitie pentru o perioada mai lunga de timp.

De exemplu, intr-o perioada in care piata creste, un investitor ar putea sa adopte o pozitie long, de cumparare, achizitionand 10 contracte CFD SIF1 (SIF Banat-Crisana). Cele 10 contracte contin in total 10.000 de actiuni SIF1, valoarea totala a acestora ridicandu-se in prezent la 10.200 de lei, pretul de pe piata spot fiind de 1,02 lei/actiune. Pentru cele zece contracte investitorul plateste numai 2.040 de lei, respectiv marja de 20% aferenta contractelor.

Investitorul poate astepta astfel ca piata sa creasca, putand inchide pozitia peste o saptamana sau peste doi ani. Cu toate acestea, CFD-urile sunt preferate de speculatori, acestia ramanand pe termen scurt cu o pozitie deschisa in piata.

Daca investitorul isi inchide pozitia la un pret de 1,3 lei/actiune (in crestere cu 27%), atunci va incasa 2.800 de lei, respectiv diferenta de curs aferenta celor 10.000 de actiuni detinute. In aceste conditii, randamentul ar fi de 137%.

Daca piata ar scadea insa, iar actiunile ar ajunge la un pret de 0,9 lei/actiune (scadere de 12%), investitorul ar consemna o pierdere de 1.200 de lei, adica 41% din suma investita.

Care sunt riscurile ascunse pe care le poarta CFD-urile?

Desi atractive la prima vedere, in special datorita ideii de tranzactionare in marja, lipsa scadentei si lichiditatea scazuta de pe piata derivatelor de la Sibiu ofera riscuri importante CFD-urilor. Daca piata evolueaza intr-un sens opus pozitiei adoptate de investitor, iar lichiditatea din piata de pe aceste contracte este scazuta, exista riscul ca investitorul sa nu-si poata inchide pozitia. In acest caz, investitorul ar acumula pierderi pana in momentul in care in piata ar aparea o pozitie de sens contrar.

“Lipsa scadentei si lichiditatea redusa pot tine un investitor blocat pe o anumita pozitie, fara a avea posibilitatea de a iesi. In acest fel investitorul va acumula pierderi mari. Dupa criza, riscurile purtate de CFD-uri vor fi mari pentru vanzatori, deoarece piata va intra pe un trend ascendent. Cu derivatele nu este de joaca, investitorii trebuie sa fie atenti si sa investeasca in instrumentele pe care le inteleg”, spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu