Guvernul Boc cade la pace cu magistratii, facånd un troc: din legea salarizarii unice ramåne doar numele, judecatorii urmånd sa beneficieze anual de legi de salarizare noi.

Pentru a evita extinderea conflictului si la personalul din penitenciare, Executivul a fost de acord sa plateasca angajatilor ANP aceleasi salarii ca si cele pe care le primeste armata. Catalin Predoiu este primul ministru care

recunoaste faptul ca legea salarizarii unice nu va fi “unica” si pentru magistrati.

Blocarea activitatii in instantele din tara au adus guvernul si protestatarii la aceeasi masa. Dupa discutiile infructuoase de la Cotroceni, cand, in ciuda promisiunilor ministrului finantelor referitoare la rectificarea bugetara, judecatorii au blocat activitatea instantelor, partile au avut o noua intalnire la guvern. Astfel, marti s-au reintalnit ministrii finantelor, muncii si justitiei, alaturi de reprezentantii CSM, AMR (asociatia magistratilor), UNJR (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania), ai federatiei Projust si Cartel Alfa. Initial, cele doua parti si-au prezentat, fiecare, punctul de vedere legat de proiectul legii de salarizare. Guvernul a sustinut principiul “inghetarii” salariilor, iar reprezentantii magistratilor au solicitat mentinerea drepturilor existente in momentul de fata si ridicarea coeficientului de salarizare. In ceea ce priveste “tratativele” purtate cu reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, acestea s-au finalizat printr-un acord verbal care viza acordarea unui coeficient de salarizare diferentiat in functie de studiile angajatilor ANP, la nivelul stabilit pentru gradele echivalente din armata. A doua zi, premierul Boc a cerut ministrilor “sa gaseasca solutii pentru respectarea principiului salariului in plata, in acceptiunea notiunii de «salariu» formulata de reprezentantii magistratilor”. Pe de alta parte, Ministerul Justitiei a calificat protestul magistratilor drept “radical si nelegal” si “santaj institutional”, intreruperea activitatii de judecata fiind contrara prevederilor legii si statutului magistratilor, aducand “grave prejudicii cetatenilor si persoanelor fizice, bunului mers al societatii si economiei nationale, dreptului la practicarea unei profesii liberale”.

 

gardianul

Lasă un comentariu