Mii de investitii, zeci de mii de litigii comerciale si câteva miliarde de euro sunt blocate de protestele magistratilor.

Prima evaluare a efectelor provocate de criza din justitie anunta un bilant sever, care ameninta sa compromita definitiv anul financiar 2009, lovit deja de recesiune, prabusiri de piete, derapaj fiscal si bâlbâieli de politica

 

economica. Oficial, în justitie este o reducere de activitate. În teren, este greva în toata regula. Dosarele comerciale din instante, inclusiv cele de insolventa, se vor judeca abia anul urmator. Registrul Comertului da termene doar o data pe luna.

Pentru sistemul judiciar, criza si constrângerile bugetare s-au transformat într-un conflict între institutiile statului. Înalta Curte, în calitate de pagubit, a dat Guvernul în judecata si tot ea a câstigat în fata instantei supreme a tarii, ­Înalta Curte. Încercarea de mediere de la Curtea Constitutionala a esuat. Desi CC a dat verdict favorabil Guvernului, Înalta Curte l-a considerat neîntemeiat. În lipsa unui mecanism independent de finantare a Justitiei, situatia pare acum fara iesire. Efectele: avocati, juristi si contabili alergau ieri de la o sala goala la alta, cu întrebari la care mai raspundeau doar afisele de pe pereti. Sumele blocate sunt evaluate la ordinul miliardelor de euro. Mai mult, specialistii în drept se tem ca vidul judecatoresc va încuraja neplata datoriilor si chiar infractiunile.

Sumele blocate în economie sunt de ordinul miliardelor de euro, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, specializat în cazuri de insolventa. “Sunt extrem de multe pagube. Cele 40 de mii de dosare de insolventa pe rol înseamna blocaj de 1,2 miliarde de euro. În procesele comerciale, sumele sunt de trei-patru ori mai mari. (…) Registrul Comertului lucreaza o zi pe luna. Sunt 200 de cereri pe zi, inclusiv cereri de suspendare a microîntreprinderilor care trebuie sa plateasca forfetar. Sunt banci care, pentru executarea silita, au nevoie de încuviintare, iar, în timpul acesta, datornicul poate chiar sa vânda bunul. De asemenea, exista societati comerciale care pentru a se salva au nevoie sa se puna sub protectie în fata creditorilor. În Bucuresti, chiar si acum, poti sa obtii protectia în cinci zile. În Galati, nu se poate. La termen, în ianuarie 2010, firma este moarta si îngropata. Asta înseamna somaj si alte falimente”, anticipeaza Piperea.

Sursa: Business Standart

Lasă un comentariu