Noul proiect de Cod Penal asimileaza infractiunea de colectare de “taxa de protectie” – oricum greu de probat si protejata cu un zid al tacerii – cu “santajul”

Prin neincriminarea separata a “taxei de protectie”, este salvata crima organizata, care va ramane mereu ascunsa in spatele santajistilor de colt de strada.In Romania, harta grupurilor interlope nu este foarte complicata. La

Iasi, dupa retragerea “peste hotare” a lui Ion Clamparu zis “Papa”, zis si “seful Moldovei”, au ramas grupul Cordunenilor si fratii Tanasie. La Tg. Jiu este Ciupilan, iar Valcea e tinuta cu “succesorii” lui Gorun-Piele si Samir. La Vrancea sunt temuti oamenii lui Surian si Argint, la Buzau este Fieraru, iar Botosanii sunt tinuti de Tibu si Vamanu. La Bacau sunt Hasan, Tanase, Austrianu, Ceapasi, fratii Bica. In Ploiesti ii gasim pe Barsanu, Bahoiu si Vulpasin, iar la Constanta puterea lui Ismail Sacean a scazut si s-au afirmat “lupii tineri” – cei din grupurile lui “Spaniolul”, respectiv fratii Vasea. Pe axa Mangalia – Bucuresti era Beinur, iar in Tulcea este cunoscut grupul lui Sacalu. Tot la Bucuresti, dupa condamnarea fratilor Nutu si Sile Camataru, au ramas “pe piata” cel putin zece alte grupuri care isi disputa orgoliile de lideri, Caranii si Duduienii fiind cei mai cunoscuti. La Suceava sunt grupurile Tantar, Porcu si Nitculai, iar in Tg. Mures sunt fratii Csobi si Attila. La Calarasi haladuieste grupul Taganiu, Slobozia il are pe Frusin, in Tandarei este Bocioga, la Pitesti sunt Pata si Dode, iar la Craiova raman “la varf” Fulguta (grupul “Mandria” din cel mai mare cartier de romi din Europa, Fata Luncii), Gigioc si grupul “Fratia”. La Brasov erau temuti Tolea si Marius Ilie, iar in prezent au venit fratii Stolera. La Galati se afirma Ivan, Renato si Ogeaca, la Medgidia este un anume Butnaru, iar in Braila sunt grupurile Buricea, Talan si Titu Cracanatu. La Timisoara sunt cunoscuti Badercan si Baronu, la Arad este Utu, la Cluj-Napoca nu-i sufla nimeni in ciorba lui Szony, la Deva este Spumica, iar in Sibiu sunt Blaga si grupul Tamplarilor. In Neamt imparatesc Motanu si Popean Mutu, iar la Vaslui au fost puternici, pana la intemnitare, cei din grupul Dariestilor. “Multi dintre membrii grupurilor interlope “au incercat” macar o data o taxa de protectie. Cu sau fara voie de la sef, cu sau fara voie de la rude. Multe grupuri au coeziunea bazata pe legaturi de familie, dar tinerii de multe ori sunt rebeli!”, ne-a declarat un ofiter de politie judiciara.

Sursa: Ziua

Lasă un comentariu