Cum rezolvam din punct de vedere legal disputa Dolanescu?

In cazul defunctului Dolanescu se aplica dispozitiile mostenirii legale,pentru ca nu exista un testament.La mostenire vor veni: sotia supravietuitoare si copii- clasa I de mostenitori

 

CLASA I DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului (cf. art. 669 C.civ.)

In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit.
Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti.

 

Daca potentialii mostenitori nu se inteleg in fata notarului,ei au deschisa calea partajului succesoral judiciar- ceea ce s-a si intamplat intrucat pe rolul Judecatoriei sectorului 2 se afla un dosar avand acest obiect

 

Ce se intampla cand unul dintre mostenitori contesta calitatea de fiu al celuilalt?

 

Testele de paternitate se efectueaza in mod uzual pe markeri ADN autozomali. Numarul si tipul de markeri ADN utilizati pentru o testare difera de la un laborator la altul. Nu exista un tip si nici un numar prestabilit de markeri ce trebuie investigati insa pentru a se obtine in final o probabilitate de minimum 99,9999% este de regula necesara investigarea a minimum 10 markeri ADN autozomali de tip STR. Bateria de markeri ADN trebuie obligatoriu largita la 16-20 markeri atunci cand gradul de concludenta nu atinge parametrii standard enuntati. Obtinerea unei probabilitati de numai 99,99% nu este considerata suficienta intrucat exista sansa, de 0,01%, ca o alta persoana, dintr-o populatie de numai cateva mii, sa posede aceleasi caracteristici genetice cu ale barbatului testat in calitate de prezumptiv tata biologic. Sansa de raportare a unui rezultat fals pozitiv de 0,01%, nu este acceptata in prezent de standardele de analiza in domeniu.
In laboratorul nostru testam de rutina intre 10 pana la 20 de markeri ADN in functie de complexitatea cazului. Analizele se efectueaza numai cu kituri de reactivi omologate international pentru identificarile de persoane si cu echipamente de analiza genetica automate omologate pentru domeniul geneticii judiciare. Prelucrarea statistica a datelor urmeaza de asemenea respectarea standardelor stiintifice curente.

Incepand cu 2005, exista si posibilitatea testarii in laborator a markerilor cromozomiali Y (de tip STR-Y) pentru cazuri in care trebuie stabilita relatia de inrudire a unui copil de sex masculin si prezumtivul tata biologic lipseste (decedat, disparut, etc.). In aceste cazuri se poate stabili in baza profilelor cromozomiale Y relatia de indrudire pe linie masculina intre respectivul copil si bunicul patern, un unchi patern sau veri pe linie paterna.

Expertii laboratorului au pregatirea profesionala si stiintifica ceruta in domeniul testarii ADN medico-legale, completata cu stagii de formare in servicii ADN de referinta din Germania, Franta si Marea Britanie. Echipa de specialisti cuprinde un medic primar legist, doctor in stiinte medicale, si trei biochimisti specialisti, cu masterat in biologie moleculara. Experienta profesionala poate fi demonstrata de participarea in cadrul proiectelor de cercetare nationala si internationala si de faptul ca laboratorul efectueaza teste ADN de paternitate la scara nationala.

1. Testele ADN de paternitate

  • Teste ADN permit examinarea directa a materialului genetic mostenit de o persoana de la parintii sai biologici.
  • Fiecare fiinta umana mosteneste materialul genetic in proportii perfect egale: 50% de la mama, respectiv 50% de la tatal biologic. Comparand profilul ADN ale unui copil cu profilul ADN al mamei se pot identifica cu precizie acea proportie de 50% de caracteristici genetice mostenite de la mama biologica. Restul caracteristicilor ADN din profilul copilului provin de la tatal biologic.
  • Atunci cand un barbat este testat in calitate de prezumptiv tata biologic si caracteristicile din profilul sau ADN nu corespund cu acele caracteristici paternale din profilul ADN al copilului, respectivul barbat este exclus de la paternitate. Concluzia de excludere este absoluta, de 100% .
  • Atunci cand un barbat este testat in calitate de prezumptiv tata biologic si caracteristicile din profilul sau ADN corespund cu acele caracteristici paternale din profilul ADN al copilului, respectivul barbat poate fi tatal biologic. O concluzie de confirmare a paternitatii se formuleaza intotdeauna prin calcularea unei probabilitati de paternitate care poate atinge valori de peste 99,9999%.
  • Paternitatea poate fi stabilita si pentru cazuri in care mama lipseste, testandu-se doar copilul si prezumptivul tata biologic. Probabilitatea de paternitate in aceste cazuri poate avea valori usor scazute si de aceea, pentru cresterea gradului de concludenta al rezultatelor, se recomanda si testarea mamei atunci cand acest lucru este posibil.
  • Nu exista restrictii de varsta pentru testare. Testele ADN de paternitate se poate efectua imediat dupa nasterea copilului. Testarea prenatala a paternitatii la cerere, desi posibila din punct de vedere tehnic nu este recomandata datorita riscului de avort pe care il implica procedeul de prelevare a probelor biologice fetale prin punctie amniotica.

 

 

Casa de avocatura Coltuc a luat decizia de a asista gratuit pe oricare  dintre mostenitori  pentru rezolvarea situatiei create.

S-a luat acesta decizie intrucat este nefiresc ce se intampla cu memoria maestrului Dolanescu

Asezarea ambelor parti la masa negocierilor cred ca este forma cea mai inteleapta.

Mai mult decat atat Ionut Dolanescu trebuie sa inteleaga ca si Dragos are aceleasi drepturi ca si acesta din punct de vedere legal,fara a se putea tine cont de contributia fiecaruia.

 

 

Av.COLTUC MARIUS VICENTIU

www.coltuc.ro

Casa de avocatura Coltuc

 

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!