Noul Cod fiscal 2010

Noile reglementari europene privind TVA-ul si anularea accizelor pe produsele de lux aduc statului o pierdere de 150 de milioane de lei, echivalentul sumei alocate în 2009 judetului Salaj.

Vistieria statului va pierde, anul viitor, circa 150 de milioane de lei – aproximativ suma alocata în 2009 judetului Salaj – din cauza scaderii încasarilor din taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accize. Pe de-o parte, companiile straine care cumpara servicii din România nu vor mai plati, cu câteva exceptii, TVA de 19% la bugetul României, iar, pe de alta parte, accizele la produsele de lux vor fi eliminate, în afara de cafea. Aceste modificari sunt câteva dintre cele care vor fi aplicate începând cu 2010.

Este cu atât mai greu cu cât, în perioada de criza, când încasarile sunt în scadere, fiecare banut care vine la buget conteaza.

Finantele vad beneficiile scaderii încasarilor

TVA-ul colectat de la companiile nerezidente s-a cifrat, anul trecut, la 107,29 milioane de lei, iar în primele opt luni ale acestui an s-au depus cereri de decont pentru 153,18 milioane de lei, conform datelor transmise EVZ de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Cifrele reprezinta cererile depuse atât în urma achizitiei de servicii, cât si a achizitiei de bunuri de pe teritoriul României.

Anul trecut, din accizele pentru produsele considerate de lux, cu exceptia cafelei, statul a încasat 60,8 milioane de lei, iar în perioada ianuarie-august 2009 – 25,76 milioane de lei, potrivit Fiscului.

Reprezentantii Deloitte spun ca impactul eliminarii acestor sume de la buget va fi mare si se asteapta ca autoritatile sa gaseasca modalitati noi de taxare a produselor de lux. Aceste scaderi de venituri la buget îi lasa însa reci pe reprezentantii Finantelor. „Desi regulile vor fi modificate, nu se prevad influente nefavorabile ale acestora asupra veniturilor bugetului de stat. Dimpotriva, este posibil ca sarcinile administrative impuse de noul pachet legislativ sa conduca la scaderea evaziunii fiscale”, ne-au declarat acestia.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu