AVAS va avea la dispoziţie 120 de zile pentru a soluţiona toate notificările care sunt însoţite de documentaţia completă

Proiectul de lege pentru soluţionarea rapidă a cererilor de despăgubiri pentru foştii asociaţi ai persoanei juridice naţionalizate în perioada comunistă se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în procedură de

urgenţă. Proiectul stabileşte în sarcina unei singure autorităţi, respectiv AVAS, competenţa de soluţionare a cererilor de acordare a despăgubirilor în maximum 120 de zile de la primirea documentaţiei
Potrivit Legii 10/2001, privind regimul juridic al imobilelor, asociaţii persoanei juridice care deţinea imobile sau alte active în proprietate la data preluării abuzive de către comunişti sunt îndreptăţiţi la măsuri reparatorii. Numai că legea în vigoare s-a dovedit ineficientă, soldându-se cu multe procese pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a concluzionat că în România are loc o încălcare sistematică a dreptului de proprietate şi se impune modificarea urgentă a legislaţiei. În caz contrar s-ar putea aplica sancţiunea excluderii României din organizaţie.
Pe de altă parte, neadoptarea acestei legi în regim de urgenţă s-ar putea solda şi cu alte condamnări ale României, care implică despăgubiri foarte mari. În 2008 a fost un şir de astfel de condamnări. Numai în cauza Hirschorn cuantumul despăgubirilor s-a ridicat la 1.900.000 de euro.

Dificultăţile legii actuale
Potrivit legii în vigoare, soluţionarea cererilor pentru despăgubiri se face de către instituţia publică implicată în privatizarea societăţii de stat care a preluat, la rândul ei, patrimoniul persoanei juridice naţionalizate. Însă au fost nenumărate cazuri în care societatea care a preluat patrimoniul firmei naţionalizate de stat nu mai există sau nu poate fi identificată. Din acest motiv, beneficiarii despăgubirilor s-au lovit de dificultăţi care au dus la tergiversarea cererilor pe durate ce depăşesc orice termen rezonabil. Cererile de despăgubiri au fost depuse la diverse autorităţi, cum ar fi AVAS, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, primării etc. 
Necesitatea adoptării noilor reglementări este motivată şi de faptul că dispoziţiile în vigoare nu oferă criterii obiective de diferenţiere, în funcţie de existenţa sau nu a unui continuator, întrucât la baza evaluării stă valoarea activului net din ultimul bilanţ contabil anterior naţionalizării, la care se aplică coeficienţi de actualizare, şi nu situaţia financiară actuală a societăţii care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate.
AVAS se va ocupa de cererile de despăgubire
Având în vedere necesitatea soluţionării cât mai rapide a acestor cereri, a fost elaborat proiectul de lege care stabileşte crearea unei structuri specializate care să aibă ca atribuţie exclusivă rezolvarea cererilor persoanelor îndreptăţite.
În procesele şi cererile având ca obiect stabilirea măsurilor reparatorii prin echivalent şi/sau a valorii recalculate a acţiunilor, AVAS se va substitui şi va dobândi calitatea procesuală a Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiilor publice implicate, preluând toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale acestora, începând cu data intrării în vigoare a legii.
În cadrul AVAS funcţionează deja o structură care se ocupă numai cu aceste notificări.
Măsurile reparatorii prin echivalent se vor propune, după stabilirea valorii recalculate a acţiunilor, prin decizia motivată a AVAS. Actualmente, aceste măsuri se propun prin decizia motivată a instituţiei publice implicate în privatizarea societăţii comerciale care a preluat patrimoniul persoanei juridice sau, după caz, prin ordin al ministrului finanţelor publice, în cazul în care societatea comercială care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate nu mai există, nu poate fi identificată, ori nu a existat o asemenea continuitate.

Proceduri şi termene de rezolvare
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, MFP va preda către AVAS, pe bază de opis, fiecare notificare, însoţită de documentaţia necesară depusă de persoanele fizice, asociaţi ai persoanei juridice care deţinea imobile şi alte active în proprietate la data preluării acestora în mod abuziv şi care nu au fost soluţionate până la data intrării în vigoare a legii.
Celelalte entităţi învestite cu soluţionarea notificărilor au la dispoziţie 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, în care vor preda către AVAS aceste notificări, împreună cu documentaţia depusă de persoanele fizice.
În termen de 120 de zile de la expirarea termenelor de 30 şi, respectiv, 60 de zile, AVAS va soluţiona toate notificările care sunt însoţite de documentaţia completă

 

sfin

Lasă un comentariu