Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
Lt. col. CIACARU GABRIEL, fost comandant al Detasamentului de Pompieri Sinaia din cadrul

 

Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) Prahova si mr. ANDRONE EMILIAN DUMITRU, fost loctiitor al comandantului Detasamentului de Pompieri Sinaia, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2002-2006, inculpatul Ciacaru Gabriel, in calitate de comandant al Detasamentului de Pompieri Sinaia din cadrul I.S.U. Prahova, a dispus ca subordonatii sai sa presteze in timpul programului unitatii diferite activitati in folosul sau si a altor persoane fizice si juridice, cauzand in acest mod un prejudiciu I.S.U. Prahova de 36.406,6843 lei si obtinand pentru sine si pentru altii un avantaj patrimonial de 30.630,0586 lei.
Astfel, militarii din cadrul Detasamentului de Pompieri Sinaia au participat la construirea unei pensiuni turistice administrata de sotia sa si au efectuat lucrari amenajare,
intretinere si reparatii a unor hoteluri din Sinaia. In acest timp, militarii au primit in totalitate toate drepturile ce li se cuveneau conform gradelor si functiilor pe care le detineau.
La randul sau, in perioada 2004-2006,
inculpatul Androne Emilian a€“ Dumitru, in calitate de loctiitor al comandantului Ciaciru Gabriel, a dispus ca subordonatii sai sa participe la constructia vilei sale din Sinaia, modalitate prin care a cauzat un prejudiciu I.S.U. Prahova in suma de 6.307,9409 lei si a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial de 6.733,7033 lei.
La instrumentarea acestui dosar, au contribuit ofiteri din cadrul M.A.I. a€“ Directia Generala Anticoruptie.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalului Militar Bucuresti.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

BALAZS FA°LAP ENDRE, administrator la S.C. a€ťTRANS ANBERa€ť SRL Remetea, jud. Harghita, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si uz de fals, ambele in forma continuata;
BALAZS FA°LAP MARIA,
administrator la S.C. a€ťTRANS ANBERa€ť SRL Remetea, jud. Harghita, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de: complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anilor 2007 a€“ 2008, inculpatul Balazs FA±lA‘p Endre, in calitate de administrator si reprezentant legal al S.C. a€ťTRANS ANBERa€ť SRL Remetea, jud. Harghita, in contextul derularii proiectului finantat cu fonduri SAPARD a€žInfiintare pensiune turistica Baratsag com. Ditrau, jud.Harghitaa€ť, a prezentat Agentiei SAPARD a€“ Centrul Regional Alba Iulia mai multe documente inexacte si false (declaratia de impartialitate si obiectivitate, proces verbal de adjudecare, situatii de lucrari, declaratii pe propria raspundere, facturi fiscale, ordine de plata) in scopul avizarii dosarului de achizitii si obtinerii cofinantarii.
In demersul sau,
inculpatul a fost ajutat de sotia sa, Balazs FA±lA‘p Maria, care a intocmit documentele false precizate mai sus contribuind, astfel, la constituirea dosarelor de achizitii si plati prezentate A.P.D.R.P. a€“ Centrul Regional Alba Iulia.
In aceasta modalitate s-a obtinut pe nedrept de la Agentia SAPARD suma de 55.963,10 RON. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, in
cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile apartinand celor doi inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Gheorgheni, jud. Harghita.

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului STANCIU DORIAN, reprezentant legal al S.C. INWA S.R.L. Ploiesti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Stanciu Dorian, in calitate de reprezentant desemnat prin procura notariala al S.C. INWA S.R.L. Ploiesti, in perioada iulie 2005 a€“ 18 august 2006 si, ulterior, pana in cursul lunii februarie 2007 (in aceasta din ultima perioada fara a mai fi imputernicit), a comercializat produse petroliere (motorina EURO III, uleiuri minerale neaccizabile, benzina fara plumb) folosind documente justificative nereale, nu a condus evidenta contabila a societatii si a cesionat fictiv partile sociale ale firmei catre o persoana necunoscuta.
In aceasta modalitate,
inculpatul s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat de stat (accize, T.V.A, impozit pe profit) in suma totala de 5.900.492,46 lei ( echivalentul a aproximativ 1,7 milioane de euro).
Ministerului Finantelor Publice a€“ A.N.A.F., Directia Generala a Finantelor Publice Prahova s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 9.009.854 lei, reprezentand obligatiile fiscale datorate bugetului de stat de catre S.C. INWA S.R.L. ca urmare a activitatii ilicite desfasurate de
inculpatul Stanciu Dorian.
In
cauza nu s-au putut lua masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatului sau ale persoanei responsabile civilmente (S.C. INWA S.R.L. Ploiesti) in vederea repararii pagubei intrucat cele doua persoane nu detin bunuri imobile sau mobile.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Judecatoriei Ploiesti.

4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului BUSTEI TRAIAN, asociat unic si administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala si de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada ianuarie 2000 a€“ noiembrie 2002, inculpatul Bustei Traian, in calitate de asociat unic si administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., a efectuat un numar mare de importuri de flori si plante naturale din Olanda prezentand la autoritatile vamale romane facturi externe false, cu o valoare mult mai mica decat in realitate (doar 10% din valoarea existenta in facturile emise de exportator si inregistrate la autoritatile vamale olandeze), cauzand un prejudiciu bugetului de stat in suma de 10.833.098 lei.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 13.320.122 lei iar Administratia Nationala a Vamilor s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 2.422.381 lei, reprezentand taxe vamale,
comision vamal si TVA.
In vederea recuperarii acestui
prejudiciu nu s-au luat masuri asiguratorii deoarece nu au fost identificate bunuri in proprietatea sa.

Lasă un comentariu