Ce trebuie sa faci daca nu primesti salariul la timp te invata Casa de avocatura Coltuc

Din cauza crizei, numerosi angajatori nu mai pot sa plateasca la timp lefurile salariatilor. Astfel, apar frecvent situatiile în care angajatii nu-si mai fac bine treaba.

 

O solutie: reclamatia la ITM

„Neplata salariilor (întârzierea acestora) nu e în limite legale, deci angajatii pot face reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Ei pot chema în instanta angajatorul, inclusiv în cazul în care acesta se afla în situatie evidenta de imposibilitate de plata. Daca angajatul urmeaza sau nu aceasta cale, e decizia lui. Dar are acest drept si are la îndemâna aceasta varianta”, spune Ioana Moholea, project manager Perspective Group, firma de consultanta în resurse umane din Capitala.

Daca întârzierile sunt pe termen scurt (de la câteva zile pâna la o luna), iar compania stie cum sa comunice acest lucru, sunt sanse ca angajatii sa poata tolera pe moment situatia respectiva, mai spune specialista, „mai ales într-o companie în care managementul a dovedit anterior ca este corect, de încredere si îsi respecta angajatii”.

„Prin urmare, neplata salariilor pe termen scurt, ca exceptie, poate sa nu aiba repercusiuni negative importante nici asupra angajatilor, nici a angajatorilor”, adauga Ioana Moholea.

Efect: credite neachitate

Daca însa neplata salariilor se întinde pe o perioada mai mare de timp si/sau în mod repetat, angajatii întâmpina, evident, la rândul lor, o serie de neplaceri si complicatii. „Un exemplu, sunt penalitati pentru credite neachitate la timp. Mai ales în aceste cazuri, daca angajatul gaseste un alt loc de munca într-o noua companie, cel mai sigur va parasi organizatia”, avertizeaza Ioana Moholea.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu