Incepand cu data de 25 octombrie intra in vigoare noile prevederi cu privire la verificare aspectelor procedurale ce tin procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Legea 314/2009, publicata in Monitorul Oficial 694/2009, modifica in primul rand articolul 1 din OUG 30/2006, stabilind ca obiect al verificarii aspectelor procedurale, toate contractele cu valoare estimata, fara TVA,

 

egala sau mai mare decât pragurile valorice prevazute la art. 124 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006. Valorile la care se face referire sunt: 100000 euro pentru contractul de furnizare, respectiv pentru contractul de servicii si 750000 euro pentru contractul de lucrari.

Exceptie de la aceasta regula fac contractele de lucrari/servicii cu valoarea estimata, fara TVA, mai mica decât valorile prevazute in OUG 34/2006, daca exista solicitari din partea organismelor si entitatilor publice.

In plus, se stabileste prin art.4 al OUG 30/2006, un termen de 10 zile lucratoare de la finalizarea activitatii de verificare, in care Ministerul de Finante are ca obligatie elaborarea de rapoarte de activitate pentru fiecare procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, care a fost supusa verificarii de catre observatorii desemnati.

O noua obligatie ce incumba autoritatilor contractante este aceea de a înstiinta Ministerul Finantelor Publice asupra procedurii ce urmeaza a fi derulata, cu cel putin 5 zile lucratoare înainte de data limita stabilita pentru depunerea ofertei, daca pentru aceste proceduri nu se impune publicarea unui anunt de participare în sistemul electronic de achizitii publice.

Noul regim al sanctiunilor este stabilit prin art. 10 potrivit caruia constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele:
a) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 41, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei;
b) încalcarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei;
c) netrimiterea în termen de 3 zile lucratoare a documentelor si informatiilor solicitate de observatorii desemnati, cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Constatarea si aplicarea sanctiunilor sunt de competenta observatorilor desemnati pentru verificarea aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor. De asemenea, contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (1), agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.

 

Lasă un comentariu