AVAS va solutiona despagubirea asociatilor persoanelor juridice, in baza Legii 10/2001

Legea nr.302/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 680 din 9 octombrie 2009.Potrivit noilor prevederi, AVAS se va substitui Ministerului Finantelor, in stabilirea masurilor reparatorii pentru
persoanele fizice, asociati ai persoanelor juridice care detineau imobile si alte active in proprietate la data preluarii acestora in mod abuziv.

”In procesele si cererile avand ca obiect stabilirea, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a masurilor reparatorii prin echivalent si/sau a valorii recalculate a actiunilor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se substituie si dobandeste calitatea procesuala a Ministerului Finantelor Publice si institutiilor publice implicate, preluand toate drepturile si obligatiile procesuale ale acestora, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.” se arata in actul normativ .

Totodata, legea stabileste ca masurile reparatorii prin echivalent se propun dupa stabilirea valorii recalculate a actiunilor, prin decizia motivata a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pana in prezent, Legea nr. 10/2001 stabilea la art. 31, alineatul (3), ca masurile reparatorii prin echivalent se vor propune, dupa stabilirea valorii recalculate a actiunilor, prin decizia motivata a institutiei publice implicate in privatizarea societatii comerciale care a preluat patrimoniul persoanei juridice sau, dupa caz, prin ordin al ministrului finantelor publice, in cazul in care societatea comerciala care a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate nu mai exista, nu poate fi identificata, ori nu a existat o asemenea continuitate.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, MFP va proceda la predarea catre AVAS, pe baza de opis, a fiecarei notificari, insotite de toata documentatia depusa de catre persoanele fizice, asociati ai persoanei juridice care detinea imobilele si alte active in proprietate la data preluarii acestora in mod abuziv si care nu a fost solutionata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si a dosarelor avand ca obiect contestarea ordinelor emise in temeiul art.31 din Legea nr. 10/2001.

Lasă un comentariu