Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat, din oficiu, o investigatie privind o posibila întelegere între patru firme participante, cu „oferte trucate“, la licitatii organizate de Departamentul pentru Armamente – UM
02550 Bucuresti din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Investigatia se refera la o posibila întelegere între patru firme din România, Germania si Elvetia, privind participarea cu „oferte trucate“ la licitatiile de organizate de Ministerul Apararii Nationale în anii 2005, 2006 si 2007, pentru cumpararea de armament de infanterie si aparatura optica, a anuntat, ieri, Consiliul.
„O asemenea întelegere poate avea consecinte deosebit de grave prin denaturarea liberei concurente si afectarea comertului între statele membre, fiind vorba de companii din România, Uniunea Europeana si spatiul extracomunitar. Un astfel de comportament comercial contravine atât prevederilor legislatiei românesti în domeniul concurentei, cât si prevederilor Tratatului de instituire a Comunitatii Europene“, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Oresedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca investigatia a fost initiata ca urmare a unor informatii primite de la Ministerul Apararii, ulterior unor controale interne realizate de institutie.
Consiliul Concurentei va informa Comisia Europeana cu privire la investigatie, având în vedere ca trei din cele patru firme sunt straine.
„Depasim piata româneasca si va trebui sa informam si Comisia Europeana. Este vorba de o firma româneasca si trei straine“, a explicat Chiritoiu, care nu a dorit sa prezinte numele firmelor implicate.
Legea concurentei interzice orice întelegeri exprese sau tacite între agentii economici ori asociatiile de agenti economici care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, în special cele care urmaresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.
gardianul