Parlamentul nu poate fi dizolvat de presedinte precizeaza Casa de avocatura Coltuc

Manuel Gutan, conferentiar la Facultatea de Drept „Simion Barnutiu“ din Sibiu, fost membru pentru scurt timp al Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din România, a precizat ca prevederile

constitutionale sunt neclare în aceasta privinta. El sustine, totusi, ca se disting doua variante: fie noul presedinte, atunci când va începe mandatul, va lua act de starea de fapt dintre puterile statului si va dizolva Parlamentul, fie va considera ca este vorba de un nou mandat prezidential, iar procesul referitor la votul de încredere pentru formarea Guvernului va fi luat de la început.

Pe 16 octombrie 2009, profesorul de drept constitutional Corneliu-Liviu Popescu a apreciat, la Radio România Actualitati, ca declaratiile presedintelui Basescu privind dizolvarea Parlamentului sunt exagerate. „Dizolvarea Parlamentului este o solutie extrema, permisa de Constitutie, dar numai cu respectarea unor conditii extrem de severe. Or, potrivit afirmatiei presedintelui, este clar ca doua dintre conditii sunt clar violate“, considera profesorul Corneliu-Liviu Popescu. Referitor la situatia desemnarii primului-ministru, Corneliu-Liviu Popescu a declarat ca presedintele nu are dreptul sa îsi impuna propriul candidat, el trebuie sa caute sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru care va reusi sa obtina o majoritate parlamentara.

„Daca seful de stat se obstineaza sa propuna candidati care nu au sansa unei majoritati în Parlament, el nu îsi mai îndeplineste rolul sau constitutional de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice“, a declarat Corneliu-Liviu Popescu.

Sursa:  Cotidianul

Lasă un comentariu