Incidentele de plata cu instrumente de debit au inregistrat in luna octom­brie un nou record

In primele 10 luni, platile prin ins­tru­mente de debit refuzate de catre banci au insumat 7,6 mld. lei, de 2,5 ori mai mari decat sumele respinse in pe­rioada similara a anului trecut. Incidentele de plata cu instrumente de debit au

inregistrat in luna octom­brie un nou record, valoarea sumelor refuzate de banci depasind nivelul de un miliard de lei, pe fondul cresterii respingerilor pe segmentul bilete­lor la or­din. In primele 10 luni, platile prin ins­tru­mente de debit refuzate de catre banci au insumat 7,6 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari decat sumele respinse in pe­rioada similara a anului trecut.

Platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au ajuns in luna octombrie la nivelul-record de 1,08 miliarde de lei, in crestere cu 38,7% fata de septembrie, in contextul in care 93,9% din sumele respinse au fost reprezentate de bilete la ordin. Comparativ cu octom­brie 2008, nivelul acestora s-a dublat, de la 496 de milioane de lei. Sumele refu­zate la plata prin instrumente de debit au crescut in octombrie cu 16,1% fata de precedentul record, de 930,8 milioane de lei, inregistrat in luna august 2009. Biletele la ordin, cea mai mare problema
Potrivit datelor publicate de Centrala Incidentelor de Plati (CIP), numai neac­ceptarile la plata ale biletelor la ordin au insumat in octombrie 1,015 miliarde de lei, in urcare cu 73,7% comparativ cu sep­tembrie si cu peste 17% fata de recordul de 866,6 milioane de lei raportat in luna august. Comparativ cu luna similara a anului trecut, incidentele de plata cu bilete la ordin au crescut cu 142%, de la 419 milioane de lei. Pe de alta parte, ce­curile respinse la plata au scazut in oc­tombrie cu 66,3% comparativ cu luna precedenta, de la maximul de 194,4 mi­lioane de lei la 65,5 milioane de lei. Intr-un an, inciden­tele produse cu acest tip de instrumente de debit au scazut cu 11,2 milioane de lei.

O scadere a refuzurilor la plata se remarca si in cazul cambiilor. Dupa re­cordul inregistrat in iulie, de 38,8 mili­oane de lei, in octombrie, valoarea pla­tilor respinse a coborat la 32,5 mili­oane de lei. Oricum, in luna similara a anului trecut, nu se inregistrase niciun astfel de incident cu cambii.

Refuzuri de 7,6 miliarde de lei in 10 luni
In primele 10 luni, platile prin in­stru­mente de debit refuzate de catre banci au insumat 7,6 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari decat sumele respinse in perioada similara de anul trecut.

Ponderea sumelor refuzate la plata cu bilete la ordin in total plati respinse de banci a crescut de la 79,5% in primele 10 luni de anul trecut la 88,8% in in­tervalul similar din 2009. Ca valoare, refuzurile la plata cu bilete la ordin au totalizat 6,75 miliarde de lei, de 2,8 ori mai mari decat in perioada ianuarie- octombrie 2008. Platile prin cecuri re­spin­se la plata au inregistrat in pri­mele 10 luni un a­vans mult mai redus decat in cazul biletelor la ordin, de 37,9%. Ban­cile au respins in intervalul ianuarie- octombrie plati prin cecuri in suma de 849,5 mili­oane de lei.

Financiarul

Lasă un comentariu