Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti implineste 150 de ani

Ca absolvent al acestei facultati ii doresc LA MULTI ANI!

Pentru a marca cei 150 de ani de existenta, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti organizeaza o ceremonie aniversara, pe data de 25 noiembrie, si un simpozion cu tema Provocari si perspective ale invatmantului juridic, pe data de 26 noiembrie 2009. Ambele manifestri vor avea loc n Palatul Facultatii de Drept.
De asemenea, cu acest prilej, ii va fi acordat Domnului Vassilios Skouris, Presedintele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti.

La 25 noiembrie 2009 se implinesc 150 de ani de la data la care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Decretul nr. 519, prin care a fost creat Facultatea de Drept din Bucuresti, ca institutie independenta, si a fost numit primul ei decan, Constantin Bosianu.
Infiintarea Facultatii de Drept a premers cu cinci ani crearea Universitatii din Bucuresti, prin Decretul nr. 765 din 16 iulie 1864, semnat de acelasi domnitor si care a reunit trei facultati preexistente: Facultatea de Drept, Facultatea de Litere si Facultatea de Stiinte.
In cei 150 de ani de existenta, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti s-a dovedit a fi cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior juridic din Romania, profesorii si absolventii si contribuind in mod esential la asezarea pe baze juridice solide a statului roman modern, la evolutia si consolidarea sa democratica, la dezvoltarea stiintei si culturii juridice si la imbogatirea patrimoniului cultural national.
Cadrele didactice ale facultatii si cei care s-au format ca juristi urmand cursurile acesteia au fost recunoscuti intotdeauna ca juristi de elita, pe plan national si international, fiind cooptati, incepnd de la 1864 si pana astazi, in colectivele de redactare a unora din cele mai importante acte normative: Constitutiile Romaniei, Codurile civil, penal, de procedura civila si de procedura penala, ca si alte legi importante din sistemul juridic romanesc.
Aptitudinea Facultatii de Drept de a forma personalitati cu anvergura culturala si stiintifica nationala si internationala a fost cu prisosinta dovedit de faptul ca 56 de fosti profesori sau studenti ai facultatii au devenit membri ai Academiei Romne.
In acelasi timp, profesorii si studentii facultatii noastre au fost, in intreaga istorie moderna si contemporan a Romaniei, implicati activ in viata cetatii, unii dintre ei ocupand inalte demnitati in toate cele trei puteri ale statului: presedinti sau simpli membri ai Camerei Deputatilor si ai Senatului, prim-ministri, ministri, secretari de stat, presedinti ai Instantei Supreme sau magistrati ai acesteia, membri ai Curtii Constitutionale sau ai Curtii de Conturi. De asemenea, judecatorii romani de la Curtea European a Drepturilor Omului de la Strasbourg si Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene de la Luxembourg sunt profesorii Facultatii de Drept a Universitatii din Bucureti, si anume Domnul Corneliu Barsan si Doamna Camelia Toader.
Rolul fundamental de valoroasa institutie de invatamant superior si de cercetare stiintific al Facultatii de Drept este recunoscut astazi nu numai in tara, ci si in lume prin forme de colaborare cu universitati si institutii de prestigiu din strainatate, obligandu-i pe profesorii si studentii sai sa onoreze traditia sa de un secol si jumatate, contribuind la progresul societatii romanesti si la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Lasă un comentariu