Proceduri de inmatriculare masina

Pentru inceput trebuie sa solicitati o cerere de inmatriculare. Va fi nevoie, de asemenea, de o fisa de inmatriculare a vehiculului, care se prezinta sub forma unui model tipizat. Aceasta va fi completata cu datele proprietarului si

trebuie sa aiba viza organului fiscal competent, al autoritatii administratiei publice locale.

Dupa aceste prime demersuri, trebuie intr-un final sa ajungeti si la Registrul Auto Roman (R.A.R.). Acesta va elibereaza cartea de identitate a vehiculului (CIV), in original si in copie xerox, precum si certificatul de autenticitate a vehiculului, cu exceptia vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competitiilor sportive si a celor istorice.

Trebuie sa stiti ca la R.A.R. veti primi automat cartea de identitate (CIV) a masinii, in cazul in care aceasta este cumparata de la un dealer auto din Romania. Daca CIV-ul a fost emis ca urmare a unei omologari de tip, atunci aceasta va trebui adusa la RAR, pentru a i se aplica o folie de secretizare. Situatia cel mai des intalnita are in vedere cazul dealer-ului auto care poate face acest lucru inaintea vanzarii automobilului.

In cazul in care masina a fost cumparata dintr-un stat UE, este obligatorie prezentarea la RAR, pentru obtinerea Cartii de identitate(CIV). In acest caz cumparatorii primesc de la dealerul auto un certificat de conformitate( COC ), care practic atesta faptul ca vehiculul este omologat de tip, in UE. Avand acest certificat, proprietarul vehiculului nu mai trebuie sa faca omologarea si la RAR, unde prezenta este necesara doar pentru eliberarea CIV-ului, dupa ce s-a respectat procedura sumara de autentificare a masinii.

Certificarea autenticitatii este activitatea care vizeaza evaluarea starii elementelor care determina identitatea unui vehicul.

In situatia in care cumparatorul nu a primit acest certificat de conformitate de la dealer, va trebui sa se prezinte cu vehiculul la RAR pentru a se face omologarea (neexistand deci dovada omologarii intr-un stat membru UE). Procedura este aceeasi si in cazul unui autovehicul cumparat din afara spatiului UE.

RAR

Lasă un comentariu