Indonezia a respins cererea lui Nicolae Popa de eliberare din închisoare

Detectivul Şef Ito Sumardi a declarat că avocaţii lui Nicolae Popa ar trebui să se adreseze direct Interpolului.”Nu putem duce la îndeplinire cererea făcută de avocaţii lui Popa – Otto Hasibuan şi Henry Yosodiningrat – de

încetare a executării pedepsei cu închisoarea, deoarece Nicolae Popa nu este deţinutul nostru. El a fost arestat în baza mandatului trimis nouă de către Interpol la cererea Poliţiei Române”, a declarat, pentru cotidianul indonezian, detectivul-şef Com. Gen. Ito Sumardi.

„Chiar dacă arestarea lui Nicolae Popa s-a bazat pe cererea Poliţiei Române, Poliţia Naţională Indoneziană a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru a-l putea băga după gratii pe Popa. Nu este o greşeală că cerem Poliţiei indoneziene să suspende acest mandat de arestare. Popa a promis  să coopereze , iar noi vom da o garanţie în acest sens. Nu va fugi”, a declarat Henry Yosodiningrat, unul dintre avocaţii lui Nicolae Popa.

Avocatul a precizat că Nicolae Popa nu a venit în Indonezia ca turist, ci că a trăit aici timp de nouă ani, timp în care nu  a făcut nicio ilegalitate. „Nu există motive întemeiate să fie ţinut după gratii în timp ce-şi aşteaptă termenul de extrădare. Nu este un terorist sau un violator al drepturilor omului, ci doar există acuze referitoare la fraudări în ţara sa de origine”, a mai adăugat Henry.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.  Popa a fost dat în urmărire internaţională la începutul anilor 2000, când a fugit din România. A părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite.

Pe numele lui Nicolae Popa, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

realitatea

Lasă un comentariu