Amanet, o cămătărie cu dobânzi de peste 300%

Deşi bancherii se plâng că solici­tările foarte reduse de împrumuturi din partea populaţiei stau de fapt la baza îngheţului creditării, o afacere de nişă se dezvoltă puternic: creditarea prin amanetarea diverselor obiecte, în

special bijuterii de aur. Reprezentanţii BNR consideră că este vorba de un fenomen social, amplificat de restricţiile impuse de bănci.
Casele de amanet au um­plut străzile, atât în zonele centrale ale Capitalei sau ale altor oraşe mari din ţară, cât mai ales în cartierele să­r­a­ce. Fiind vorba de Instituţii Finan­ciare Nebancare (IFN-uri), acestea trebuie să notifice Banca Naţională înainte de a începe să funcţioneze şi să respecte regulile impuse de Pro­tecţia Consumatorilor. În regis­trele BNR există aproape 1.800 de case de amanet, dintre care 300 s-au înregistrat doar în acest an. Nu­mai în lu­nile octombrie şi no­iembrie şi-au în­ceput activitatea 66 de case de ama­net faţă de 40 în aceeaşi peri­oa­dă a anului trecut. Se poate spune, aşadar, că vorbim de o afa­cere în­floritoare, în condiţii de pia­ţă fa­vo­rizante. Este vorba, în pri­mul rând, de criza economică, aceasta obli­gând mulţi oameni să-şi amaneteze bijuteriile sau alte obiec­te pentru a face rost de bani. În acelaşi timp, pre­ţul gramului de aur a crescut vertiginos în ultima pe­rioadă, fiind vorba de un activ apreciat de inves­titori, astfel încât casele de amanet obţin câştiguri bune şi de pe urma vânzării bijuteriilor cu care rămân în cazul în care proprietarii nu pot rambursa sumele împrumutate.

Dobåndă de peste 300% pe an
Cum funcţionează, de fapt, sistemul de creditare prin amanet? Persoana vine la casa de amanet cu o bijuterie, care este evaluată pe loc, iar în funcţie de gramaj şi de alte elemente, precum gradul de uzură şi formă, se stabileşte un preţ, acesta reprezentând valoarea împru­mu­tului. Casele de amanet plătesc pentru gramul de aur de 14 carate în jur de 50 de lei, iar pentru cel de 18 carate, până la 60 de lei. Preţurile variază în funcţie de cotaţiile oficiale stabilite de BNR şi de piaţa de profil. Bijuteria amanetată repre­zin­tă, de fapt, garanţia pentru re­tur­narea împrumutului, într-un termen de maximum 30 de zile, dar nu mai devreme de cinci zile. Dacă în această perioadă obiectul de va­loare nu este răscumpărat, prin returnarea sumei împrumutate şi a comisionului, casa de amanet de­vi­ne, conform contractului semnat la acordarea creditului, proprietara obiectului şi poate să-l vândă în for­ma iniţială sau să-l valorifice prin alte mijloace, precum topirea.
Fiind vorba de un tip de credi­tare pe o perioadă scurtă şi la care se apelează în situaţii de urgenţă, costurile sunt foarte ridicate. Este vorba de un comision zilnic de 0,6-0,9%, ceea ce înseamnă o do­bân­dă de aproape 30% lunar. Concret, dacă amanetezi o bijuterie în va­loare de 1.000 de lei şi o răscumperi după o lună, va trebui să restitui în total 1.300 de lei. La unele case de ama­net, comisioanele urcă până la 4% pe zi dacă tranzacţia s-a efectuat noap­tea, în momente de maximă ur­genţă, de către un împătimit al jocurilor de noroc, de exemplu. Pro­blema este că mulţi nu pot re­turna la timp sumele împrumutate şi prelungesc, de la o lună la alta, pe­rioada de creditare, astfel încât aceasta se poate întinde până la un an sau chiar mai mult, ceea ce presupune cos­turi totale uriaşe. Astfel, dobân­da pe o perioadă de un an ajunge la 330% în cazul unui comision zilnic de 0,9%, ceea ce în­seam­nă că datoria pentru cei 1.000 de lei împrumutaţi la amanet ajunge la 3.300 de lei. Comparativ, dobânda medie pentru un credit de consum acordat de bănci se situează în jurul a 22% pe an.

sfin

Lasă un comentariu