Băncile se luptă să împrumute statul, neglijând sectorul privat

Statul continuă să se împrumute fără probleme de pe piaţa bancară, cu dobânzi de 10% la titlurile de stat în lei pe cinci ani şi 4,25% la obligaţiunile pe un an în valută, în timp ce volumul de credite acordate de bănci
persoanelor fizice şi companiilor îşi continuă declinul, afectând revenirea economiei din recesiune.
Finanţele au scos joi la licitaţie titluri de stat în lei pe cinci ani cu o dobândă de 10% pe an în valoare de 950 milioane lei, pentru care un număr de 13 bănci, dealeri primari pe această piaţă, au concurat cu o cerere de 1,9 milioane lei, de două ori mai mare decât oferta.
Statul a atras doar 1,23 miliarde lei, cu aproape 30% peste valoarea anunţată, după ce la licitaţia precedentă de la începutul lunii noiembrie Finanţele au respins toate ofertele, pentru că băncile au cerut un randament de peste 10% pe an.
În acelaşi timp, volumul de credite acordate de bănci persoanelor fizice şi companiilor a ajuns să scadă în octombrie cu 0,1% faţă de anul trecut, când înregistra o creştere de 35% în termeni reali.
Finanţele au atras în acest an credite bancare în valoare de 60 de miliarde de lei (14 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decât anul trecut. În această lună statul a programat emiterea de titluri de stat în valoare de 4,8 miliarde lei.
Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a împrumut de la bănci 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat pe un an cu o dobândă de 4,25%, o sumă apropiată de nivelul rezervelor minime obligatorii în valută eliberate recent băncilor de BNR şi de valoarea celei de-a treia tranşe amânată de FMI, de 1,5 miliarde euro.
Statul se împrumută astfel mai scump de la bănci, dobânda plătită pentru creditul de la FMI fiind de 3,5%. Băncile s-au arătat însă foarte interesate în a finanţa deficitul bugetar. Iniţial, Finanţele au programat să atragă doar 500 de milioane de lei, însă băncile au supralicitat de aproape trei ori oferta, volumul total al cererii fiind de 1,75 miliarde lei, astfel încât în final statul a decis să vândă titluri în valoare de puţin peste 1,4 miliarde lei.
sfin

Lasă un comentariu