Taxe 2010

Dupa principiul „Niciun an fara Cod Fiscal”, statul a schimbat iar regulile de taxare.1. Impozitul de 3% pe microîntreprindere a fost eliminat. Trebuie sa mergi la Fisc si sa te înregistrezi ca platitor de impozit pe profit. Daca ai

profit, vei plati 16%. Daca n-ai profit, Fiscul îti pregateste de la jumatatea anului Forfetarul 2.0.

2. Daca ai profit, poti sa îl reinvestesti si sa nu mai platesti impozit. Atentie! Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit este de fapt doar o amânare. Pentru ca utilajele intra în bilant cu valoare zero, asa ca nu le vei mai putea amortiza.

3. Daca nu esti deja auditat, s-ar putea ca de anul acesta sa-ti trebuiasca un consultant fiscal. Înca nu se stie exact, asa ca stai cu ochii pe normele de aplicare ale Codului Fiscal.

4. Inspectorii fiscali sunt mai agresivi ca niciodata. Se tem de un singur lucru: Justitia/UE/CEDO. Foloseste-te de aceste cuvinte cheie si citeste din nou cele 10 lucruri pe care Fiscul nu ti le spune niciodata.

5. Pierderile din ultimii cinci ani înca mai sunt deductibile, asa ca nu te grabi sa faci împrumuturi noi. Discuta cu un consultant fiscal: îti poate economisi bani.

6. Daca vrei sa recuperezi TVA de la stat, pregateste-ti din timp dosarul cu preturile de transfer. Asta înseamna toate tranzactiile cu firme din acelasi grup. Daca nu ai dosarul în regula, statul se va bucura. Pentru ca nu-ti va da înapoi niciun leu.

7. Statul va inventa câteva impozite noi pentru a acoperi deficitul de anul acesta. E bine sa ai o rezerva substantiala de cash doar pentru asta.

Lasă un comentariu