Masurile sunt cuprinse în avizul pe care europarlamentarul Rovana Plumb l-a prezentat ieri comisiei pentru munca din PE la raportul vizând securitatea si sanatatea la locul de munca a femeilor gravide, care au nascut de curând sau
care alapteaza. “Extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamâni, cu o perioada obligatorie de sase saptamâni dupa nastere, îi va permite mamei sa îsi revina dupa nastere, sa stabileasca o legatura solida cu copilul si sa revina pe piata muncii”, a declarat deputata europeana, citata într-un comunicat al grupului social-democrat din PE.
Avizul semnat de Rovana Plumb cuprinde si alte masuri care vizeaza protectia femeilor angajate care sunt însarcinate, prevazându-se ca lucratoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii si 12 luni dupa terminarea concediului de maternitate, si nu pot fi obligate sa munceasca peste program în perioada de trei luni înainte de nastere si 12 luni dupa nastere. De asemenea, se predeve ca în primul an dupa nastere, angajatorii trebuie sa tina cont de cererile lucratoarelor privind trecerea de la regimul de munca full-time la part-time.
“În cazul nasterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la nastere, a unui copil cu dizabilitati sau a unei nasteri multiple, statele membre trebuie sa garanteze un concediu suplimentar, platit integral. În cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu o luna pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsa cu cel putin opt saptamâni în cazul nasterii unui copil cu dizabilitati. Concediul maternal aditional trebuie sa fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilitati”, a precizat Rovana Plumb.
Sursa: Jurnalul National