Casa de avocatura Coltuc ajuta persoanele inselate de catre dezvoltatorii imobiliari

Intarzierile au depasit uneori chiar si doi ani, cum este cazul unor familii care au cumparat apartamente in cartierul rezidential Aurora din Otopeni. In aceasta situatie, dezvoltatorul imobiliar a strans de la clienti avansuri

cuprinse intre 32 si 70 mii euro, iar acum isi justifica intarzierea lucrarilor invocand “criza economica mondiala”. De asemenea, exista cazuri in care cumparatorii au fost mult prea increzatori in buna-credinta a dezvoltatorilor imobiliari si au semnat cu acestia contracte care le erau net nefavorabile.

Spre exemplu, o clienta a cartierului Topaz Green din Bragadiru (langa Bucuresti) ne-a povestit ca patronul firmei
care trebuia sa construiasca blocul a convins-o sa semneze noaptea antecontractul de vanzare-cumparare, in casa de vacanta a unui notar de la Sinaia. Cumparatoarea spune ca ulterior a realizat ca apartamentul contractat nu este in Bucuresti, asa cum a crezut initial, ci in localitatea Bragadiru. In plus, clienta a aflat ca in actele semnate cu dezvoltatorul acesta si-a rezervat dreptul de a prelungi termenele de predare a locuintelor ori de cate ori este nevoie. Femeia impreuna cu alti pagubiti au decis totusi sa faca plangeri penale impotriva dezvoltatorului imobiliar. Situatiile descrise mai sus nu sunt singulare. Numai in Bucuresti existau la un moment dat peste 20 de ansambluri rezidentiale noi ale caror lucrari erau stopate sau intarziate.

Mai multi clienti ai ansamblului rezidential Topaz Green Residence din localitatea Bragadiru, de langa Bucuresti, au facut plangeri penale impotriva dezvoltatorului imobiliar. Cumparatorii isi cer banii inapoi din cauza ca lucrarile de finalizare a apartamentelor contractate au intarziat foarte mult. Paradoxal este insa faptul ca oamenii – care acum se considera pagubiti – au semnat contracte in care dezvoltatorul si-a rezervat dreptul de a prelungi termenele de predare a locuintelor ori de cate ori este nevoie.

Pentru a evita situatiile neplacute in care ar putea fi adusi de dezvoltatorii imobiliari, cumparatorii trebuie sa respecte cateva reguli minime:

» sa caute informatii despre dezvoltatorul imobiliar cu care incheie contractul (ce ansambluri rezidentiale a mai realizat, daca clientii sunt multumiti etc.). Forumurile de pe internet reprezinta o sursa foarte buna;

» sa citeasca prevederile contractului cu mare atentie, deoarece acesta poate contine clauze aberante;

» sa ceara includerea in contract a unor clauze de protectie pentru cazul in care dezvoltatorul nu poate finaliza proiectul imobiliar;

» un client inspirat ar putea sa ceara din partea dezvoltatorului chiar si intocmirea unei polite de asigurare prin care o companie de profil sa-i restituie banii in situatia in care lucrarile la apartamentul contractat s-au oprit.

Pagubiti in alte 20 de cartiere rezidentiale

Din estimarile specialistilor, criza financiara a stopat sau a intarziat finalizarea a peste 20 de ansambluri rezidentiale in Bucuresti, numarul locuintelor la care nu se mai lucreaza fiind de aproximativ 10.000. Orice activitate in cartierul “Primavara Lujerul” a fost blocat de zece luni, desi pana in acest moment s-au semnat 150 de antecontracte. Unul dintre clienti ne-a precizat ca a platit 120.000 de euro pentru 90% dintr-un viitor apartament. Proiectul Sigma Residence&Gardens – care prevedea realizarea a 1.700 de locuinte – a fost oprit in octombrie 2008. George Padure, unul dintre dezvoltatori, nu stie cand se vor relua lucrarile, desi vanzarile de apartamente incepusera cu cinci luni inainte de incetarea activitatii pe santier.

Sursa: Romania Libera

Lasă un comentariu