În topul datornicilor executati silit pentru datorii la bugetul de stat, mai mari de 10 milioane de lei se afla Galaxy Tobacco, cu peste 475 de milioane de lei, urmata de UCM Resita, cu 118 milioane de lei si de firmele fratilor Micula,
care, cumulat, aduna datorii la bugetul de stat de peste 114,4 milioane de lei. Citeste topul firmelor private care sunt executate silit pentru datorii la bugetul de stat, mai mari de 10 milioane de lei.
Galaxy Tobacco
Compania este fosta Societate Nationala Tutunul Românesc (SNTR) si are datorii la stat de peste 475 de milioane de lei.
Privatizarea SNTR: Ping pong între stat si InterAgro pentru stergerea datoriilor de zeci de milioane de dolari
În 2004 AVAS vinde actiunile fostului “Tutunul Românesc” câstigatorul licitatiei fiind consortiul Tobacco 2003/UE, format din firma italiana CTS Tobacco si Galaxy Energy International din Insulele Virgine, controlata de Ioan Niculae, scrie Ziua. Firmele controlate de Niculae “câstiga” SNTR pentru 1.6 milioane de dolari, si preiau o datorie de 11 milioane de dolari.
În 2007 sunt anuntate disponibilizari la fost SNTR. În 2009, InterAgro a suplimentat cu circa 40 de milioane de dolari capitalul social al Galaxy Tobacco, majorându-si astfel participatia la 53.72%. Ulterior, Niculae a fost despagubit de ceilalti actionari în acelasi cuantum, iesind din actionariatul companiei.
UCM Resita
Firma are datorii la stat de peste 118 milioane de lei.
Cifra de afaceri a producatorului de motoare si turbine a urcat cu 27% în primele 9 luni ale lui 2009, de la 97,4 de milioane de lei, la 123,4 de milioane de lei.
UCM Resita are un capital social de 9,43 milioane lei, divizat în 94,27 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar este INET AG care detine 96,39% din companie. Societatea a fost constituita în anul 1991, odata cu transformarea fostei întreprinderi de stat ICM Resita, iar în decembrie 2003 APAPS a vândut pachetul de 60,79% de actiuni, pe care îl detinea, companiei elvetiene INET AG si Asociatiei Salariatilor.
UCM Resita este listata la categoria de baza a BVB, cu simbolul UCM, iar valoarea de piata a companiei este de 30,64 milioane lei (7,14 milioane euro).
Fratii Micula, datorii la stat de peste 114,4 milioane de lei
European Drinks- 13 milioane lei
European Food- 56 milioane lei
Transilvania General Import-Export -23 milioane lei
Scandic Distilleries- 22,4 milioane lei
Fratii Micula, detinatorii imperiului de carbogazoase de la Oradea, se afla cu patru mari companii în topul firmelor private cu datorii mai mari de 10 milioane lei. European Drinks figureaza cu datorii de peste 13 milioane lei, în timp ce European Food este dator cu mai mult de 56 de milioane lei. Fratii Micula sunt o prezenta obisnuita în rândul marilor datornici, dar de data aceasta datoriile au explodat. La sfârsitul lui 2008, European Food avea o datorie de 25 milioane lei, la jumatate fata de cea din prezent.
Transilvania General Import-Export, o alta firma a grupului, este prima înfiintata de Ioan Micula si are o datorie de 23 milioane lei. La Scandic Distilleries, datoriile au urcat de pâna la 22,4 milioane lei. Cetateni suedezi, Ioan si Viorel Micula se afla si în topurile celor mai bogati afaceristi din România. În Forbes 500 Miliardari, cei doi ocupa pozitia a opta, cu o avere estimata la 400- 450 de milioane de euro.
Viorel Micula a precizat pentru The Money Channel ca “altele sunt treburile mele cu statul, si nu stiu cine la cine datoreaza bani”.
Electroputere
Compania are datorii la stat de peste 114 milioane de lei.
Producatorul de locomotive Electroputere Craiova (EPT) este controlat de firma saudita Al-Arrab Contracting Company, care detine 86.28% din capital, si este administrat de omul de afaceri Fati Taher.
Electroputere a înregistrat în T1 din 2009 o cifra de afaceri de 63.1 milioane de lei, dublu fata de anul precedent, când s-a situat la nivelul de 28.3 milioane de lei.
Dupa ce 500 de angajati au fost disponibilizati în 2009, înca 500 urmeaza sa fie concediati, a declarat în ianuarie Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere.
ANAF a pus sechestru pe bunurile companiei.
Invest Romit, datorii la bugetul de stat de peste 105 milioane lei
Firma Invest Romit, cu sediul în Constanta, este detinuta de Razvan Olteanu (5%) si italianul Mavio Matteo (95%). Societatea, înfiintata la începutul anului 2007 nu a depus niciun bilant contabil la registrul comertului sau Ministerul de Finante. Aceasta este singura afacere a italianului în România, în timp ce Olteanu figureaza cu alte trei firme la Registrul Comertului.
Cosmocorp
Firma are datorii la bugetul de stat de peste 76 de milioane de lei. Compania este specializata în importarea consumabilelor pentru echipamente de birou: copiatoare, imprimante, faxuri, aparate multifunctionale, are sediul în Bihor si este ruleaza 30 de milioane de euro anual.
Flenco International Real Group, peste 37 milioane lei
În functiune, sediu expirat si bilantul anul nedepus la registrul comertului pe anul 2008. Acestea sunt informatiile despre firma constanteana înregistrata în 2006. Proprietarul este buzoianul de 23 de ani Cojocaru Catalin Constantin. Aceasta este singura firma înregistrata pe numele sau. În 2008, cifra de afaceri a companiei ce deruleaza activitati în agricultura a fost de aproape 33 milioane de euro. Profitul companiei a fost de 155.000 euro.
Lonelia Com- 32,8 milioane lei
Morad W. Ahmed (cetatean irakian) si Kianzad Behrang (cetatean suedez) au înfiintat firma Lonelia Com în februarie 2008. Firma ilfoveana (localitatea Catelu) se afla deja în topul firmelor private executate silit pentru datorii de mai mari de 10 milioane de lei.
Artema Fruct, datorii de 31,5 milioane lei
Cu sediul în Buftea, judetul Ilfov, firma Artema Fruct este detinuta de doi oameni de afaceri irakieni: Haider Mundher Abbas Al-Shokan si Ali Mohammed Hasan Hassoon Hassoon. Firma a fost înfiintata în 2007 si nu a depus niciun bilant anul la Registrul Comertului.
Sursa: Money