Care sunt indiciile sa alimentele sunt falsificate?

Adaos de faina, gelatina, lapte batut, creta sau gips – astfel poate fi falsificata smântâna obtinuta prin extragerea grasimii din lapte, scrie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în “Noua ordine alimentara”. Nutritionistul

atentioneaza asupra produselor supuse în mod constant falsificarii, precum untul – prin înlocuirea grasimii din lapte cu untura de porc, seu de vita si chiar cu produse parafinice provenite din petrol, brânzeturile – prin înlocuirea partiala a proteinelor laptelui cu praf de albus de ou, plasma sanguina sau adaos de proteine vegetale ieftine, provenite din mazare, cereale si ouale. Nutritionistul afirma ca ouale alterate, provenite din incubarea mai multe zile la 37 grade C, dar depistate ca nefertile, pot fi comercializate ca atare, desi prezinta un potential crescut de a declansa toxiinfectii alimentare.

Prospetimea oualor se apreciaza usor prin introducerea lor într-un vas cu apa cu fundul plat. Astfel, oul proaspat de pâna la 4 zile sta într-o pozitie orizontala la fundul vasului. Pe masura ce se învecheste, pozitia orizontala a oului tinde sa devina verticala, cu camera de aer în partea de sus. Daca oul este mai vechi de 7-8 zile, pozitia sa în apa este data usor înclinata, pentru ca dupa 15 zile, oul sa aiba în apa o pozitie de unghi la 45 de grade. Prof. Mencinicopschi recomanda consumul oualor ecologice, inscriptionate cu cifra 0 sau oua de la gaini crescute la sol sau în aer liber (inscriptionate cu cifrele 1 si 2), evitând consumul celor provenite de la gainile crescute la baterie si inscriptionate cu cifra 3.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu