Începând din 3 martie, magistratii vor fi obligati sa-i trimita pe justitiabili la mediatori.

Judecatorii scapa astfel de surplusul de dosare, iar cetatenii, de nervi si bani irositi în instante. Cei care intentioneaza sa divorteze, sa obtina daune de la angajatorul care i-a concediat fara motiv, dar si cei care au de gând sa-si

„penalizeze” serios vecinul care le-a distrus masina pe motiv ca ar fi ocupat un anume loc de parcare îsi vor putea gasi dreptatea în maximum 90 de zile, fara prea mult stres si cu minimum de costuri.

Asta, începând din 3 martie, când medierea – legalizata înca din 2006, dar inexistenta chiar si pentru multi dintre magistratii care ar fi trebuit sa o popularizeze – va deveni obligatorie.

„Întelegerea în fata mediatorilor e, în primul rând, benefica pentru cetatean, care nu va mai fi nevoit sa piarda ani în sir în salile de judecata, pentru a-si rezolva o problema simpla. În plus, divorturile, partajele, conflictele de munca, cele legate de proprietati, de protectia consumatorului, dar si anumite dosare penale vor fi solutionate fara taxe de timbru, de copiere a actelor, de promovare a cailor de atac, fara onorarii pentru avocati – care pot însuma mii sau zeci de mii de euro. Mediatorului îi puteti plati în jur de 500 de lei, iar daca întelegerea se face cu succes, judecatorul care o «parafeaza» poate dispune ca justitiabililor sa le fie returnata si aceasta suma”, au explicat reprezentanti ai Uniunii Nationale a Judecatorilor.

Acestia au redactat si un „Ghid de mediere”, care ar trebui sa le fie de folos atât magistratilor, fie ei judecatori sau procurori, cât si ofiterilor de politie judiciara, pentru ca acestia sa-i poata ghida corect pe justitiabili.

Daca nu a început un proces si partile merg direct la mediator, acordul de mediere va fi parafat de un notar.

E important de stiut ca românii se vor putea adresa mediatorilor atât pentru rezolvarea unor dosare penale simple (furt, lovire, distrugere), cât si în cazul unor neîntelegeri în familie (unul dintre soti vinde masina familiei fara acordul celuilalt).

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu