Scaderea puternica a valorii colate­ralului îi determina pe unii debitori ai ban­ci­lor sa renunte voluntar la credit

Unele dintre apartamen­te­le si casele executate de banci au valori cu pâna la 50% mai sca­zute decât datoriile celor împrumu­tati, în cazul tere­nurilor devalori­za­rea fiind mult mai mare. În aceste con­ditii, o parte din cei care au

facut speculatii imobiliare sunt tentati sa ce­deze voluntar ipoteca catre ban­ca si sa întrerupa rambursarea creditului, chiar daca au resurse pentru achi­tarea ratelor.

„Vazând indiferenta debitoa­rei manifestata fa­ta de obligatiile stabi­lite si constatând ca sunt în­de­plinite conditiile privind executarea silita”, du­pa cum rezulta din propriile afirmatii, o ban­ca vin­de la licitatie publica un teren de 5.399 mp, în valoare de 85.600 franci elvetieni (aproximativ 56.000 de euro), ipotecat pentru garantarea unui îm­prumut de 243.000 franci elvetieni (în jur de 160.000 de euro), acordat unei companii din Baia Mare.
Din anuntul bancii rezulta ca fi­r­ma creditata a considerat ca nu mai este rentabil sa continue achi­ta­rea creditului, în conditiile în care valoarea activului a sca­zut de aproape trei ori, iar in­ves­ti­tia nu mai are san­se sa devina profitabila. Banca poate recupe­ra acum doar o treime din valoa­rea creditului, prin executarea i­po­tecii, însa legea îi permite sa-si recapete si restul datoriei, prin al­te mij­loace juridice. Pro­cedu­ri­le sunt însa destul de dificile, iar legea am­bigua împiedica institutiile de credit sa-si recupereze rapid creditele ne­per­formante.

Bancherii spun ca o parte din cli­enti au cedat voluntar banci­lor casele ipotecate, dupa ce au calculat ca este mai avantajos sa renunti la acestea decât sa pla­testi un credit devenit mult mai scump decât valoarea ac­tua­la a imobilului. „Este mai putin ca­zul creditelor pentru cumpa­ra­rea propriei locuinte. Feno­me­nul are loc printre cei care au speculat pe piata imobiliara, cum­parând mai multe proprie­tati, mai ales în zone sensibile, cu mari scaderi de preturi, precum terenurile”, spune Gabriel Cretu, director în cadrul OTP Bank.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu